Stark besökssommar i Kristinehamn

Med sen augusti i kalendern kan sommarstaden Kristinehamn summera en sommar med mycket besökare och flera publikdragande evenemang. Alla siffror är ännu inte klara, men tendensen är positiv med högt tryck på både campingar, hotell och restauranger.

– Generellt har det varit en bra sommar och jag får positiva signaler när jag är ute och pratar med näringen, säger Karin Dröschmeister, näringslivsstrateg med inriktning turism och besöksnäring på Närsam.

Statistiken för gästnätter för hela sommaren kommer först under hösten, men siffrorna för juni visar en ökning på 14% jämfört med fjolåret och med ökningar både för camping och hotell.

– Fler norrmän väljer att åka hit jämfört med i fjol och ute vid Picassoskulpturen har vi träffat besökare från 22 olika nationaliteter, säger Karin Dröschmeister. Det är också kul att gäster från närliggande kommuner upptäcker Kristinehamn som utflyktsmål.

Framförallt ser man att det varit en stark sommar för verksamheterna som håller till i skärgården, vilket också speglas i att antalet passagerare på turbåtarna i skärgården ökat jämfört med förra sommaren.

– Det är roligt, och särskilt turbåten Stöten är populär, menar Karin.

Hon lyfter även fram att det är roligt att det hållits en del större evenemang i Kristinehamn under sommaren. Inte minst Skärgårdsveckan 28 som under just vecka 28 fyllde skärgården med ett späckat program av aktiviteter. Även Diggiloo som gjorde ett turnéstopp i stadsparken i augusti lockade såväl kristinehamnare som besökare utifrån, och när det anordnats allsångskvällar och underhållning på Skymningen Mat & Café har det dragit storpublik.

– Även Lisa Larson-utställningen på konstmuseet har varit och är populär.

Sommaren må lida mot sitt slut för den här gången, men även hösten har mycket ett erbjuda. I september går både Smaka på Värmland och smakrundan Moveat av stapeln, och inte minst fortsätter Kristinehamn bjuda på ett rikt kulturutbud under hösten. Nämnda Lisa Larson-utställning pågår till mitten av september, och därefter tar höstsalongen vid med öppning i början av oktober. På Historiska öppnar i höst den lekvänliga barnutställningen Vikingaliv som bygger på böckerna om Halvdan Viking, och som visas ända till efter nyår.

– Kristinehamn är en bra besöksstad och det kommer positiva siffror hela tiden, säger Karin, och det fortsätter hända saker hela hösten.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Närsam