Emma Wahlström och Mikael Björk presenterar konsertföreningens höstprogram.

Många höjdpunkter i konsertföreningens höstprogram

När slutet av sommaren nu nalkas kan Karlskoga Konsertförening presentera sitt program för hösten. Det blir såväl orkestermusik som intima jazzspelningar och folkmusik, där den stora höjdpunkten på förhand får sägas vara en storslagen galakonsert med operaklassiker på Musikpalatset.

– Den ser jag fram emot, det ska vara lite lyxig känsla, säger föreningens producent Emma Wahlström.

Med ett tjugotal konserter om året och ett nära samarbete med andra aktörer, inte minst Kulturskolan, är Karlskoga Konsertförening ett nav i Karlskogas kultur- och musikliv. Man har sina rötter i den klassiska musiken och i det som i dag är Karlskoga Symfoniorkester men har med åren breddat verksamheten till att även omfatta jazz, folkmusik och musik för barn och unga.

– Vi har omkring fyra, fem konserter inom varje genre per år, och försöker ha ett så varierat program som möjligt, säger Emma Wahlström.

Hon berättar att man har en trogen publik som kommer på de flesta konserter och inte sällan kommer inresande från hela länet för att ta del av musiken som bjuds.

Orkestern som bildade konsertföreningen för 80 år sedan.

– Man får mycket glada tillrop och fin respons från publiken efter konserterna, säger Mikael Björk, vice ordförande i föreningen, det är roligt att det är uppskattat.

– Och dirigenterna som kommer hit är alltid imponerade av att vi har en så bra orkester i en relativt liten stad, tillägger Emma.

Höstens program inleds med att Mård Indigo och en trio med den tidigare Kulturskoleeleven Hannes Tikkanen kommer till Hotell Alfred Nobel för att spela jazz, och sedan rullar det på med ett tiotal konserter fram till att man traditionsenligt avslutar terminen med den alltid välbesökta julkonserten i Karlskoga kyrka. Bland höjdpunkterna lyfter de fram Lönnebergakvartetten som kommer göra en familjeföreställning i mitten av oktober, liksom True Music Project som är ett samarbete mellan skådespelaren Reuben Sallmander och pianisten Tania Naranjo.

– Det ska bli väldigt spännande att se, menar Mikael.

De lyfter även fram klassiska gitarristen Mats Bergström som utöver konsert i Rävåskyrkan kommer hålla en workshop för Kulturskolans elever, och inte minst den stora galakonserten i november där det kommer bjudas på opera- och operettklassiker i storslagen inramning.

– Synne Vinje, en norsk, up and coming sopran kommer framföra alla stora operafavoriter, berättar Emma, det ska kännas lite lyxigt med röd matta och hela paketet.

Galakonserten blir även en liten försmak på nästa års festligheter då Konsertföreningen fyller 80 år, något som givetvis ska firas med stort jubileum nästa höst.

– Vi har en grupp som redan börjat planera, men det får vi återkomma till, avslutar Mikael med ett leende.

Text och foto: Nicklas Remmegård

Karlskoga Konsertförenings höstprogram

25/9 Mård Indigo och Hannes Tikkanen Trio (Hotell Alfred Nobel)

28/9 Mats Bergström (Rävåskyrkan)

5/10 Pianokonsert med Asuka Nakamura (Musikpalatset)

12/10 Familjeföreställning med Lönnebergakvartetten (Mötesplats Alfred Nobel)

23/10 Ellen Andersson (Hotell Alfred Nobel)

9/11 True Music Project – Reuben Sallmander & Tania Naranjo (Rävåskyrkan)

23/11 Stor galakonsert med opera och operett (Musikpalatset)

27/11 Erik Palmberg Quartet (Hotell Alfred Nobel)

6/12 ulvAkarin, folkmusikduo med Jens Ulvsand och Anna-Karin Andersson (Mötesplats Alfred Nobel)

17 och 18/12 Julkonsert i Karlskoga Kyrka

9/1 Wermland Opera (Rävåskyrkan)