Med Degerfors som utgångspunkt säljer mäklaren Filip Andersson gårdar och skogsfastigheter över hela Värmland. En nisch som gått starkt trots det ekonomiska läget.
– I osäkra tider vänder sig köparna mot fasta tillgångar, och med virkespriserna som är i dag går det ibland att betala en betydande del av köpeskillingen med förskott på avverkningsuppdrag, säger han.
Alla vägar in i mäklaryrket är olika. För Filip Andersson började det med skogen.
– Jag studerade till civilekonom i Göteborg men kände ganska snart att det inte passade mig, berättar han.
Istället började han läsa skogligt basår och kom därefter in på skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Under utbildningens gång fick han reda på att det fanns något som kallades mäklarspåret, vilket innebar att han genom att läsa några extrakurser skulle kunna bli fastighetsmäklare med inriktning mot skogs- och jordbruksfastigheter. Han hoppade på det, och när det var dags för praktik visade sig stjärnorna stå rätt.
– Jag och min far tittade på en skogsfastighet i Ölsdalen. Erik Johannesson på Svenska Gårdar var ansvarig mäklare så jag frågade honom om jag kunde få en praktikplats hos dem, och det fick jag.
Efter praktiken fortsatte han jobba för Svenska Gårdar, och har så gjort sedan dess. Svenska Gårdar är ett familjeföretag som utöver Filip består av syskonen Erik och Anna Johannesson, som tog över företaget efter sin far. Man förmedlar framförallt skogsfastigheter och gårdar i Värmland med omnejd.
– Tanken är att jag ska täcka östra sidan av Värmland, säger Filip men påpekar att man tar jobb där de finns och att han sålt objekt i hela Värmland samt ner mot Dalsland och Västra Götaland.
– Det är en trevlig del av jobbet att åka runt på de små fina vägarna man aldrig hade sett annars.
Vissa fastigheter har han sålt flera gånger och kunnat följa hur de utvecklats med de olika ägarna, andra sticker ut för att köpeskillingarna blivit stora medan andra är minnesvärda av andra skäl. Ett objekt som fastnat i minnet av flera skäl är ett ställe i Klässbol strax söder om Arvika.
– Det var som att gå in i ett museum, det hade stått orört sedan 50-talet, berättar Filip.
-Jag hade nog inte förstått att intresset skulle bli så stort som det blev, men många byggnadsvårsintresserade var med i budgivningen och priset gick upp 70% mot utgångspriset.
Filip ser ljust på framtiden och tror att intresset för att köpa och äga skog kommer fortsätta öka.
– Som skogsägare har du en produktion som aldrig sinar, och vi ser en spännande utveckling där skogen kommer bli mer och mer intressant och kommer vara en stor del i att lösa klimatkrisen.
Text och foto: Nicklas Remmegård
Foto: Svenska Gårdar