Med inspiration från den utställning av vardagsdesign på Kristinehamns Konstmuseum du kan läsa om på annan plats i tidningen tittar vi i denna månads auktionskoll närmre på just sådana bruks- och vardagsföremål, varav flera går att se på nämnda utställning.
Den skandinaviska vardagsdesign som under 1900-talet kom att fira triumfer med sin kombination av funktionalitet, kvalitet, ekonomi och, inte minst, att sakerna var vackra att se på kan sägas ha sin grund i Gregor Paulssons 1919 utgivna skrift Vackrare vardagsvara. Där propagerar han för att formgivare och konstnärer ska samarbeta med fabrikerna för att på så sätt producera stora volymer av funktionella, högkvalitativa och vackra vardagsföremål som skulle vara tillgängliga för alla. Det var tankar som var inspirerade av Ellen Key och som i någon mån förebådade den funkis som skulle slå igenom ungefär ett decennium senare (Paulsson var för övrigt en av de drivande krafterna bakom Stockholmsutställningen 1930 där funkisen fick sitt definitiva genombrott i Sverige).
De idéer Gregor Paulsson fört fram smälte samman med funktionalismen, folkhemsbygget och utveckling av nya material, vilket drev fram en utveckling där framstående formgivare skapade bruksföremål av hög kvalitet som genom massproduktion blev tillgängliga för alla. Det är föremål många av oss känner igen och har använt. Vissa av föremålen som formgavs då finns i produktion än i dag, andra har blivit åtråvärda designklassiker och några är så vanliga och självklara att vi knappt ens tänker på dem som genomtänkt designade föremål.
Det är föremål som sällan betingar några svindlande belopp på auktioner och loppisar, så det är inget du blir rik på som säljare, men ger dig chansen till riktigt fina fynd som köpare. För många av föremålen håller lika bra både i form och funktion i dag som när de lanserades.