Elvira Sandwall Lundin uppmanar att plantera under hösten så det blommar till våren.

Tipsar om inredning och trädgård inför hösten: ”Bästa tiden att plantera!”

Efter en sommar där efterfrågan på blommor varit hög börjar man på Bergslagscenter göra sig redo för höst. Med ett stort sortiment av inredning likväl som blommor och växter av alla de slag tipsar man här om höstens trender och vad som är dags att göra i trädgården.
– Varje årstid har sin charm, säger Elvira Sandwall Lundin, även hösten.

I inredningsdelen av butiken har höstsortimentet börjat trilla in, och man ser att det fortsatt är naturmaterial och naturfärger som dominerar. Mycket trä, en hel del torkat, och till hösten vill man också ha mycket textil som kuddar, plädar och gardiner.
– Man vill även slänga in lite färgklickar, och i år är det rött och blått som gäller, tipsar Elvira Sandwall Lundin.

När höstmörkret kryper sig på vill många tända ljus, och just nu ser man att det är stor efterfrågan på batteriljus.
– Folk blir mer medvetna om riskerna med vanliga ljus eller har kanske husdjur som kan komma emot dem, och i dag finns ljus som ser extremt verklighetstrogna ut.

Blickar man ut mot trädgården är det lätt att tro att säsongen börjar ta slut, men det vore att bedra sig. Elvira påpekar att det snarare är nu du ska ge dig ut och plantera inför nästa säsong.
– Hösten är bästa tiden att plantera!

Hon lyfter fram att det är bättre för plantorna som då hinner rota sig bättre till nästa säsong, och att du utöver att slippa det konstanta vattnande som krävs om du planterar på våren också har fördelen av att när våren kommer kunna gå ut i trädgården och njuta av det du satte under hösten.
– Många oroar sig för att det ska vara för kallt för att plantera nu, men de svala nätterna och dagar med fukt i luften är hur bra som helst för träd, buskar och ja, allt möjligt, menar hon. Så länge du kan gräva i marken är det inga problem.

Något det inte minst är hög tid att sätta är vårlökarna.
– Sätt så många du kan och sprid ut dem i trädgården, uppmanar Elvira, de är det första som kommer upp på våren och det är så trevligt när de kommer.

Text: Nicklas Remmegård.
Foto: Bergslagscenter