Svettigt och blött i Filipstad loppet

Det hyllade loppet Monitor Battle i Filipstad är tillbaka igen. Loppet startades första gången för två år sedan och blev något av en succé.

Loppet ingår i arrangemangen kring Filibjurveckan. Förra året samlade loppet 130 deltagare och nu hoppas arrangörerna att kunna öka deltagarantalet och förhoppningsvis dubbla antalet startande.

 Loppet är sex kilometer långt och efter banan finns en rad hinder som är en svettig utmaning för de som ställer upp.  Bansträckningen går genom centrum, flera bostadsområden, på asfalt, längs stigar, i vattnet och uppför väggar. Totalt har banan 19 hinder. Det betyder att deltagarna blir både svettige som blöta. I år har antalet hinder utökats och det betyder att det blir spännande att följa loppet för publiken. Det går att springa på egen hand eller som deltagare i 5-mannalag.

Loppet anordnas 21 juli och starten sker vid Stora Torget i Filipstad.

Loppets namn anknyter till något som de flesta filipstadsbor är stolta över, Filipstadsfödda John Ericssons sensationella skapelse, pansarbåten Monitor som besegrade sydstaternas Merimac vid sjöslaget vid Hamptons Roads 1862 under amerikanska inbördeskriget.

Text: Björn Hallin