Martin Andersson och Christian Andersson tycker det är roligt att se den nya gatan växa fram.

Bygger helt ny gata i Kristinehamn

Vid skymningen i Kristinehamn växer en helt ny gata fram. Måsvägen finns ännu inte på några kartor men här kommer snart sju nybyggda villor resa sig.

Den första villan beräknas vara inflyttningsklar till midsommar, den sista till Lucia. När Mnytt kommer på besök är det första huset rest och en febril aktivitet pågår för att få de sista detaljer på exteriören klara. Alldeles intill är det förberett för plattan till grannhuset att gjutas ett par dagar senare, lite längre bort pågår markarbeten och i andra änden av området från där vi står har plattan gjutits för det hus som står på tur att få väggar och tak.
– Fjorton dagar efter att vi gjutit plattan är det taktäckt, säger Christian Andersson som driver ByggChristian i Värmland AB som fått uppdraget att bygga husen längs den nya gatan.

De sju husen är alla olika, anpassade utifrån de önskemål varje köpare haft. Några är tvåplanshus, andra ett och ett halvt plan, några har garage, ett annat balkong. Svensk Husproduktion tillverkar husen och har anlitat ByggChristian för arbetet att bygga dem. Planer för området har funnits länge, och de första kunderna köpte sin tomt och beställde sitt hus för uppemot ett par år sedan.

– Kunderna har sett fram emot det här så länge och är glada över att det äntligen är igång och byggs, säger Martin Andersson, projektledare för bygget. Det är deras dröm vi bygger.

Att arbeta mot privatpersoner är något ByggChristian i Värmland har stor erfarenhet av. Sedan Christian Andersson startade företaget 2010 har man stadigt växt, och i dag är man 22 anställda som med Vålberg som utgångspunkt har hela Värmland som arbetsplats. Man tar sig an alla typer av bygguppdrag, och har de flesta kompetenser som behövs för ett bygge.
– Vi erbjuder totalentreprenad med kunden i fokus, säger Christian och berättar att firman har några olika ben att stå på.

Utöver nyproduktion har man en del som håller på med badrum och en som sysslar med värmerum och växthus. Det innebär att man kan åta sig allt från att kakla badrum eller bygga en veranda till stora projekt som att bebygga hela Måsvägen.

Både Christian och Martin menar att projektet flutit på bra såhär långt, men att ett projekt av det här slaget givetvis har både sina fördelar och utmaningar. Att man kan hålla personalen på samma plats är en fördel, liksom att man kan etablera sig med bodar och liknande, men det kräver också en hel del logistik för att få allt att flyta enligt plan och till skillnad från när det byggs ett enskilt hus och mycket av byggledningen går att ta via telefon måste Christian eller Martin finnas på plats hela tiden.

– Det är trevligt att se hur det växer fram, säger Martin, nu är det ett hus och några grunder men snart en gata som växer fram ur en skog. Det ska bli roligt att se helheten.

Text & foto: Nicklas Remmegård