Operasångare, tv-profil och oerhört omtyckt av svenska folket. Rickard Söderberg är uppskattad både för sin röst och sin färgstarka personlighet. Han har nyligen genomgått en personlig resa och skrivit boken Transformation.
Boken handlar om hur Rickard under den glamourösa ytan levde sitt liv i ett ohållbart tempo och hur viktigt det är för honom att hitta balans i livet. Även Rickards yttre har genomgått en transformation, det långa skägget och den svarta kajalen som länge var hans signum har nu ersatts med en blond kalufs och skimrande ögonskugga. Förvandlingen är slående och väcker vår nyfikenhet.
Vi träffas på Malmö Opera för att få veta mer om vad som döljer sig bakom den intensiva blicken och vilken roll blommorna spelar i hans liv. Rickard kommer precis från en spelning i Oslo där han har uppträtt med operetten Czardasfurstinnan.
Efter fotografering i Operans foajé slår vi oss ner i kantinen, pustar ut och samtalar över en kopp kaffe.
Vill du berätta lite kort om var i livet du befinner dig just nu?
Rickard skrattar och gör en lite utmattad gest.
– Var ska jag börja? Mitt största fokus just nu är att fortsatt hitta balans i livet. Jag vill inte ta på mig mer arbete än att jag, precis som tjuren Ferdinand, även hinner slå mig ner och dofta på blommorna emellanåt… Jag behöver få in stunder av återhämtning, stunder då jag inte är kreativ. Årstiden nu är inte min favorit; januari och februari är tråkiga månader tycker jag. Alla adventsljusstakar är borta och inga växter har ännu kommit upp ur jorden. Men så kommer tulpanerna som en profetia över sommaren. De är hoppingivande!
Vad är det du tycker om med just tulpaner?
– För mig är det inte främst det visuella som lockar med tulpanerna, även om de naturligtvis är vackra att se på. Nej, för mig är det främst ljudet. Jag älskar ljudet av tulpaner. Det finns faktiskt få saker som går upp emot det!
Jag är också mycket förtjust i tulpaner som doftar. Tulpaner har en hög ton i sin doft och de är fulla av toppnoter. De vittnar om våren och den tid som kommer. Jag lyssnar, doftar och kanske till och med smakar på tulpanerna…
Tulpan är en mycket populär blomma i Sverige – vad tror du att det beror på?
Rickard är tyst och funderar en stund
– Jag tror att en av förklaringarna till dess popularitet är att den är så lättillgänglig, och lättförgänglig. Den är vardaglig och finns på många olika ställen att köpa. Det är lätt att ta med en bukett hem. Lätt att ge bort.
Sen är det nog också att den förmedlar känslan av glädje och vår som få andra blommor.
Hur ser din egen favoritbukett med tulpaner ut?
– Buketter med blandade färger är underbara, men allra bäst tycker jag om de lite dekadent mörklila sorterna. De får mig att tänka på punkrock. När det gäller formen på tulpanen är jag lite old school och föredrar enkla sorter framför fyllda och fransiga varianter.
Du har sagt att du tycker att tulpanen utsätts för åldersdiskriminering – kan du förklara vad du menar?
Många slänger sina tulpaner när de börjar att vissna. De vill ha tulpaner som är unga och knoppiga, inte överblommade och hängiga. Men jag tycker om att se tulpanerna utvecklas och ändra form. Det är de lite bedagade tulpanerna som är helt utslagna och hänger över kanten på vasen som är de allra vackraste. Som ett stilleben. Så med åldersdiskriminering menar jag att även gamla tulpaner och deras förfall är värda att njuta av.
Det vore roligt om du vill berätta lite mer om ditt intresse för växter.
Jag har en jättegrön lägenhet med många växter. För mig är det generellt viktigare med dofter än färger, det gäller såväl människor som växter. Det händer ibland när jag är ute och reser att jag känner doften av en parfym och genast associerar det med en person.
Nyligen skaffade jag en kolonilott. Även där väljer jag växter med doft framför färg och form.
Spännande med din kolonilott! Det kan vara oerhört avkopplande att påta i jorden och pyssla med växter. Är kolonilotten ännu ett sätt för dig att hitta balans och en källa till återhämtning?
Spontant skratt från Rickard
– Absolut inte! Jag känner mig faktiskt grundlurad när det gäller den. Det har varit väldigt intensivt med kolonin och den har inte bjudit någon tid alls för vila. Jag har varit väldigt ambitiös och startat i stor skala. Inte alls harmoniskt och drömmen om lugna stunder med en kaffekopp i skuggan låter vänta på sig.
Bland annat har jag anlagt en stor väldoftande perennrabatt. Jag tycker om växter med historia och har valt flera från grönt kulturarvsortiment. Höstsilverax, en perenn med doft av smultron, är en av mina favoriter. Jag har också köttat ner 100-tals lökar i jorden och ser fram emot att möta dem i vår.
På Tygelsjöanstalten utanför Malmö odlar internerna tulpaner. Det är något du fascineras av. Vill du utveckla?
Jag tycker att det är ett intressant koncept. Tygelsjöanstalten har en så kallad säkerhetsklass 3, vilket innebär att anstalten saknar direkta rymningshinder. Genom att odla tulpaner, och även andra växter, förbereds de intagna på arbete efter fängelsetiden. Tulpanerna säljs både på Tygelsjö anstaltens egna gårdsbutik och till butiker i Malmö. Flera gånger har Tygelsjöanstalten medverkat på Malmö Garden Show. Det är ett positivt arbetssätt tycker jag.
Överlag tycker jag det är spännande att det odlas så många tulpaner varje år i Sverige – ca 160 miljoner varje år. Att driva fram tulpaner är ett hantverk som främst kräver rent vatten och kyla, något vi har gott om i Sverige.
Efter dina framträdanden får du ofta blommor, även tulpaner. Vi har förstått att du är lite av ett proffs på att sköta dem. Berätta!
Mitt bästa tips är att ta ut tulpanerna på balkongen på natten. De håller så mycket längre när de placeras kallt men frostfritt. Själv ställer jag ut dem varje kväll!
Sen ser jag också till att ta bort blad längst ner på tulpanerna så att bara stjälkarna står i vatten Jag fyller på med kallt vatten efter hand, så att det inte är för mycket vatten i vasen. Tulpanerna får aldrig stå torrt!
Vår intervjutid börjar ta slut och vi tackar Rickard för hans medverkan, att han delat med sig av sina tankar och inte minst för hans skötselråd när det gäller tulpaner. Tillsammans lämnar vi Malmö Opera. Solen glimtar fram och vi går vidare med våra respektive liv, med vetskapen om att våren kommer även i år. Tills dess tjuvstartar vi med tulpaner.
Fem snabba:
Snart är det alla hjärtans dag – vem ger du en bukett tulpaner till? Min mamma, såklart!
Vilken är din favoritfärg på tulpanen? Mörkt lila – punk rock!
Vad är det bästa med tulpaner? Ljudet!
Bästa tulpantipset Jag tar ut mina tulpaner på balkongen så att de får stå svalt på natten.
Överraska oss! Jag gör alltid min makeup själv.
Källa: Blomsterfrämjandet. Foto: Christina Uhlin