Foto: Hennickehammars Herrgård.

Ser fram mot mysig herrgårdsjul

Julen närmar sig på Hennickehammar. 18 november dukas julbordet fram i den vackra herrgården med anor från 1700-talet.
– Vi brukar börja vid första advent, men vi tror att det finns ett uppdämt behov av julbord i år så vi startar en vecka tidigare, säger Petra Fagrell Jansson som tillsammans med maken Marcus äger och driver herrgården.

De senaste åren har pandemin begränsat julborden och tvingat fram lösningar utanför boxen, men i år kan man äntligen köra som vanligt igen. Att det är efterlängtat råder inga tvivel om.
– Det ska bli jätteroligt, säger Petra, det är alltid roligt men blir extra kul i år. Det har varit två år med regler och restriktioner, men nu hoppas vi att det blir som vanligt i år.

Även gästerna verkar längta efter det första postpandemiska julbordet. Petra berättar att man redan när vi pratas vid i början av november är uppe i nära 2000 bokningar, och att de flesta fredagar och lördagar börjar bli fullbokade.

Lagom till julbordspremiären kommer hela herrgården pyntas och klädas i julskrud med granar, ljusstakar, stjärnor och allt vad som krävs för riktigt julig stämning. Nytt för i år är att man kommer servera glögg utomhus vid handelsboden.
– Det hoppas vi blir ett trevligt inslag.

Efter en värmande glögg i den förhoppningsvis vackert vintriga kvällen serveras man sedan ett traditionellt julbord med allt vad man kan tänka sig.
– Vi håller oss till det klassiska, menar Petra och påpekar att man rökt all fisk och allt kött själva och att även sillen är egeninlagd. 

Hon berättar att många företag, både lokala och utifrån, gärna kombinerar konferens med julbord. Just konferenser är en stor del av Hennickehammars verksamhet, och nu under hösten är det högsäsong. Under veckorna är de 54 rummen mestadels bokade av konferensdeltagare, medan det på hel-
gerna och under turistsäsongen är mycket privatgäster. På sommaren är det också många som väljer att ha sitt bröllop på Hennickehammar.

Nu till jul kommer man, när det sista julbordet är serverat, även ha ett traditionellt julfirande för hotellets gäster. Det blir häst och vagn, tomten kommer och på juldagens morgon kör man gästerna till julottan.
– Det brukar vara riktigt mysigt, säger Petra.
Därefter blir det nyårsfirande med fest och dans, och sedan rullar det på med konferenser efter årsskiftet. Men först och främst blir det alltså julbord. Ett julbord som brukar locka besökare från vida omkring, och en hel del återkommande gäster. 
– Vi har väldigt mycket nöjda gäster och positiva reaktioner, säger Petra.
Alla är glada när de kommer, och förhoppningsvis ännu gladare när de åker.

Text & foto: Nicklas Remmegård
Foto: Hennickehammars Herrgård