Mycket att tänka på vid köp av fjällstuga

Många drömmer om en egen fjällstuga med utsikt över backarna. Det finns dock mycket att tänka på för den som går i tankar på en stuga i fjällen.

En fjällstuga är en stor investering, som utöver köpeskillingen och räntor på eventuella lån för med sig en rad andra kostnader såsom driftskostnader, fastighetsavgift, i vissa fall vägavgift eller tomträttsavgäld. Även underhåll kostar och ett fritidshus är i det avseendet inte billigare än en vanlig bostad.

Förutsatt att de ekonomiska kalkylerna går ihop finns en rad andra aspekter att ta hänsyn till. Hypoteket har sammanställt en rad frågor att fundera igenom innan köpet:

• Är du redo att binda dig till en egen-dom? Kan du tänka dig att spendera merparten av din ledighet på ett ställe eller behöver du variation? Vill du hyra stuga nära backen under vintersäsong och segla på sommaren är detta kanske inte något som passar dig.

• Hur händig är du? Är du beredd att lägga tid och pengar på att underhålla en fastighet alternativt betala för hantverkare.

• Har du en buffert som kan täcka oförutsägbara kostnader både i din vardag men även i ditt fritidsboende? En fastighet kan bjuda på överraskningar och saker kommer behöva bytas ut förr eller senare.

• Hur långt kan du tänka dig att åka för att komma till stugan? Om det ligger för långt bort kanske du inte åker dit lika ofta.

• Har du planer på att bygga om eller bygga till? Kolla möjligheterna att få bygglov.

Kontrollera detaljplanen för området – kanske planeras det byggnationer som förändrar området på ett sätt som du inte kan acceptera.

• Om du inte har erfarenhet av stuglivet kan det vara bättre att hyra stuga först, för att känna på hur det är. Vem vet, du kanske älskar det eller inser att det inte passade dig och din familj.

Sedan kan du ge dig ut på jakt efter den perfekta stugan.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Shutterstock