Helgtips v. 45

Om en vecka kommer nya numret av Mnytt ut. Vi jobbar för fullt med att bli färdiga till tryck, och tipsar här om en film och en bok du kan roa dig med medan vi lägger sista handen vid tidningen.

FILM Brott i sol (1947) är en för sin tid ganska fiffig historia om ett mord som uppdagas när Harry Werner efter en lång tids vistelse i Italien, där han vårdats efter ett psykiskt sammanbrott, återvänder hem. Vid trädgårdsarbete hittas kvarlevorna av hans vän Raoul som försvann i samband med en blöt helg för sex år sedan då några vänner besökte Harrys skärgårdsvilla. Långsamt börjar Harrys minnen återvända, och ihop med sin läkare kokar han ihop en plan och bjuder åter in sina vänner i hopp om att avslöja mördaren.

Filmen är baserad på en pjäs med samma namn av Göran Tjerneld. Tjerneld var utöver författare till ett antal pjäser, operetter och revyer också journalist och tv-producent. Bland annat producerade han En skål för television, som brukar räknas som det första svenska tv-programmet och invigning av dåvarande Radiotjänsts reguljära tv-sändningar. Han var även svärson till den välkände humoristen och kåsören Hasse Z, om vilken han skrev en bok, och därmed svåger till revykungen med mera Kar de Mumma.

Brott i sol finns på SVT Play till och med 5 december.

BOK På söndag är det fars dag. Det vore lätt att med anledning av det tipsa om en vacker skildring av faderskärlek eller av relationen mellan fäder och barn. Jag väljer dock att göra tvärtom och tipsa om en bok som kretsar kring en far som så att säga lämnar en del i övrigt att önska i egenskap av pappa och farfar. Danske författaren Morten Ramslands Hundhuvud är ingalunda nyutgiven, den kom på svenska redan 2006, men är en både rolig och berörande berättelse som kretsar runt Askild, huvudpersonens farfar, och hans väg från barndomens Bergen och vidare ut i livet. Så mycket mer ska inte avslöjas på förhand, det är en vindlande berättelse som växer till en familjekrönika, om en familj där alla måste förhålla sig till – och lär sig hantera – den lynnigt egensinnige Askild.

Då den har några år på nacken kan Hundhuvud vara svår att få tag på, men hittar du den så läs den. Du kommer inte ångra dig.

Nicklas Remmegård