Patrik Karlsson visar några av de värmepumpar Klimatteknik kan erbjuda.

Skönare värme med värmepump

Effektiv uppvärmning, skön värme och kyla på köpet. Fördelarna med en värmepump är många. Framförallt innebär det en energibesparing.
– En värmepump blir mycket billigare än direktverkande el, säger Patrik Karlsson på Klimatteknik.

Klimatteknik säljer, installerar och servar värmepumpar, såväl luft-luft-pumpar som luft-vatten och bergvärme, i hela Värmland med omnejd. Man erbjuder ett flertal fabrikat, och utför service och reparationer på alla kända märken.
– Vi gör allt. I och med att vi har behörighet för el behövs ingen extern elektriker, vilket underlättar för kunden.

Patrik Karlsson klev in som delägare i Klimatteknik 2014, med ett avtal om att ta över företaget efter tre år. Sedan dess har omsättningen fördubblats, och intresset för värmepumpar är fortsatt högt. Både för nya installationer och byten av äldre pumpar.

De senaste åren har man också sett att många med fritidshus installerar en värmepump för att kunna nyttja huset året runt.
– Tidigare stängde man kanske ner sommarhuset på vintern, nu vill man ha lite värme även då.

Han menar att luftvärmepump är billigare i drift än traditionella radiatorer samtidigt som de ger en skönare värme.
– Att få kyla på köpet är inte heller fel, säger han.

Idag finns även stora värmepumpar avsedda för lokaler. Dessa erbjuder Klimatteknik i hela Sverige och har rest land och rike runt för att leverera och installera. Exempelvis i många paddelhallar runt om i landet, bland annat i Karlskoga.

Den riktiga högsäsongen för värmepumpar är nu under hösten och vintern. Patrik påpekar dock att om du vill ha en värmepump eller behöver byta ut din gamla kan det vara läge att passa på under den varma årstiden. 
Då blir väntetiderna som regel kortare än när den stora rushen kommer på hösten.

Under åren har intresset för värmepumpar varit högt och stabilt, med fler och fler kunder som vänt sig till Klimatteknik. Framtiden ser ljus ut.
– Vi gör det vi är bra på, säger Patrik, och siktar på att bli ännu bättre.

Text & foto: Nicklas Remmegård