Victoria Hötzer utbildade sig till veterinär i Österrike, men det är mestadels i Sverige som hon jobbat i yrket.
Efter ett antal år på olika veterinärkliniker startar hon nu eget som ambulerande veterinär.
– Jag kommer framför allt att jobba med beteenderådgivning för hundar och katter, säger Victoria, som märkt stor efterfrågan på just detta under de senaste åren.
– Jag har ofta känt mig frustrerad över att inte få helhetsbilden när ett djur inte mår bra. Nu kan jag göra hembesök och träffa djuret i dess miljö, säger hon.
Verksamheten utgår ifrån Bjurbäcken där Victoria och maken David köpte en gård för några år sedan. Men hon kommer inte att ha någon mottagning utan besöker djuren i hemmen.
Hon erbjuder även avlivning av smådjur i hemmet, något som det finns stor efterfrågan på.
– Många vill inte stressa djuret under den sista levnadstiden, men när jag jobbade på klinik hade vi helt enkelt inte möjlighet att erbjuda den tjänsten, säger hon.
Företaget Byvet erbjuder också något som Victoria kallar medicinsk träning. Det innebär att man tränar sin hund eller katt inför medicinska behandlingar alternativt inför nästa veterinärbesök. Det kan exempelvis handla om att göra djuret tryggt och medgörligt när det gäller att ta emot injektioner, resa i bur eller ta tabletter.
– Många tror inte att det går att träna en katt, men det gör det absolut, säger hon.
När det gäller beteenderådgivningen vill Victoria jobba långsiktigt och en konsultation börjar med en träff via telefon eller videosamtal, där man diskuterar de problem som djurägaren upplever och hans eller hennes förväntningar. Därefter träffar Victoria djuret och personer i djurets närhet.
– Det kräver ofta stort tålamod från djurägarens sida för att hitta en långsiktig lösning på olika beteendeproblem, säger Victoria.
Hon vet att många djurägare är bekymrade över sina djur och inte riktigt vet vad olika problem beror på. Det kan handla om allt från aggressioner eller skotträdsla till hyperaktivitet eller separationsångest.
Den 10 september öppnar Victoria sin ambulerande verksamhet och i bagaget har hon många års erfarenhet från veterinärkliniker i Gällivare, Kristinehamn och Karlskoga. Hon jobbar för närvarande även med rådgivning via video för Agrias vårdguide.
– Min förhoppning är att det här ska vara så roligt att jag vill jobba ända fram till pensionen, säger Victoria, som också hoppas på att kunna kombinera företaget med olika aktiviteter på makarnas gård.
Det finns ett 40-tal får och lamm på gården.
Det kan handla om att bjuda in till ”Bo på lantgård”, självplock av potatis eller annat. Redan idag säljer Victoria och David lådor med lammkött och fårfällar.
– Vi stortrivs verkligen med att få bo på landet här i Bjurbäcken, och vi utvecklar verksamheten lite allt eftersom, säger Victoria.
Information: www.byvet.se
Text & foto: Eva Wiklund