”Utställningen Järnet födde staden, spännande för stora som små!”. Foto: Nina Simonen

Satsar på utställningar för barn

Med utställningen Allemansland som öppnar 8 september fortsätter Kristinehamns Historiska på inslagen väg med lekvänliga barnutställningar varje höst. En satsning för att ge barnen en positiv upplevelse av vad det innebär att gå på museum.

Kristinehamns Historiska satsar vidare på utställningar för barn. Sedan starten med en Alfons Åberg-utställning 2019 har man vikt höstterminen för barnutställningar.

– Vi har valt att lägga det återkommande på hösten för att barnfamiljer, lärare, förskolor och skolor ska få rutin på att hösten på Historiska är mycket till för barnen, att det är en period där man kan ta med barnen till museet och få fina minnen och kulturupplevelser tillsammans, berättar Lena Örtlund, intendent.

Årets utställning heter Allemansland och bygger på Lennart Hellsings barnböcker. Konceptet för barnutställningarna bygger på att bjuda in till lek i uppbyggda miljöer. Lena berättar att vid Alfons Åberg-utställningen byggdes exempelvis Alfons lägenhet upp, och i höst får man alltså möjlighet att kasta sig in i Lennart Hellsings fantasifulla världar.

I skrivande stund har man utställningar bokade till hösten 2023. Nästa år dyker LasseMaja upp på museet, och året därpå en utställning baserad på Dino Deluxe. Då utställningarna har koppling till olika populära barnböcker finns givetvis också möjlighet att läsa böckerna.

– Vissa barn springer direkt och tar en bok medan andra börjar härja och leka, säger Lena Örtlund. Det finns något för alla barn.

Satsningen på barnutställningar gör man för att få barn att komma till museet och lära sig att det inte är konstigt eller tråkigt att gå till ett museum, utan det kan vara roligt och spännande.

– Det är mysiga och härliga utställningar med stora miljöer som bjuder på en rejäl dos igenkänning för både stora och små.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Nina Simonen.