Ulf Haraldsson har hela Bergslagen som arbetsfält.

Värme och svalka med energisnål luftvärmepump

En luftvärmepump innebär energisnål uppvärmning och erbjuder skön svalka heta  sommardagar. UVP Värme- & Kylteknik säljer och installerar luftvärmepumpar i hela Bergsslagen.

Att Ulf Haraldsson började med luftvärmepumpar var en slump. När han först kontaktade mannen som då sålde sådana i Nykroppa var det i avsikt att fixa en pump åt sina föräldrar. Mannen i fråga hade problem med ryggen, föreslog att ”om du gör så förklarar jag”. De arbetade bra ihop, det ena ledde till det andra och efter ett par år tyckte han att Ulf borde starta en egen firma, så hade livet tagit en ny vändning.

I år firar UVP Värme- & Kylteknik tio-årsjubileum och Ulf stortrivs som egenföretagare. Det är fritt och trevligt menar han, och som sin egen kan han styra sina egna tider.

Luftvärmepump är en uppvärmningsmetod med många fördelar. Inte minst är pumparna energisnåla och effektiva. En pump gör samma jobb som fem element på lika mycket energi som ett enda, och precis som den värmer på vintern kan pumpen kyla inomhustemperaturen på sommaren.
– Dessutom är en luftvärmepump väldigt bra för astmatiker och allergiker, säger Ulf. Filtren i pumpen fångar upp även det allra finaste dammet i luften som annars skulle irritera luftrören.

Han berättar att en affär börjar med ett hembesök för att få en bild av huset där pumpen ska monteras. Man behöver se var pumpen kan sitta, vilka behov som finns och vilken pump som passar för just det huset. Det finns en lång rad modeller på marknaden och UVP erbjuder ett flertal märken.
– Det är som med bilar, säger Ulf med ett leende, vissa vill ha ”sitt” märke, andra litar på att vi ger dem vad de behöver.

Många pumpar säljs efter rekommendation av tidigare kunder. Som enmansföretagare tycker Ulf om att ha tid att ta en kopp kaffe med kunden och att kunden vet vem de har att göra med.
– Det enda de ångrar, säger han, är att de inte skaffat en pump tidigare.

Text & foto: Nicklas Remmegård