Lästips till hängmattan

Sommaren är nästan här. Vi tar tillfället i akt att tipsa om böcker vi tycker mycket om, böcker att läsa i hängmattan, på stranden eller i skuggan under ett träd.

Ensam i Berlin/Hur ska det går för Pinnebergs?/Varg bland vargar

Hans Fallada
För några år sedan gav förlaget Lind & Co ut nyutgåvor av några av den tyske författaren Hans Falladas mest centrala verk. De tre jag nämner här är alla helt fristående romaner utan egentliga kopplingar till varandra. De går dock att läsa som en triptyk över Tysklands marsch mot avgrunden från 1920-talets hyperinflation via Weimarrepublikens sista dagar till andra världskrigets slutskede. Alla tre böckerna utspelar sig i eller kring Berlin och skildrar vanliga människors vardagsliv i skuggan av de politiska skeenden som skulle komma att påverka hela världen. Pinnebergs och Varg bland vargar är båda skrivna under 30-talet, Ensam i Berlin strax efter kriget. För oss som sitter med historiens facit på hand ger det särskilt de två förstnämnda en särskild laddning då vi vet vad som väntar, hur den hotande skuggan som hela tiden kan anas i bakgrunden kommer växa sig starkare och till slut lägga hela Europa i mörker.

På spaning efter den tid som flytt/Noveller/Brev i urval/Om läsning
Marcel Proust

En sommar med Proust
Laura El Makki m. fl.
I sommar skulle Marcel Proust om han mot all rimlig förmodan fortfarande varit vid liv ha blivit 150 år gammal. Så varför inte ta tillfället i akt att göra slag i saken och läsa Proust? Passa på att läsa hans storverk På spaning efter den tid som flytt, en av den västerländska litteraturens allra största klassiker. Om inte hela så i alla fall första delen med den berömda scenen med madeleinekakan.
Tycker du trots allt att det känns lite mastigt att ta sig an i hängmattan (Prousts lite omständliga prosa har emellanåt den effekten) så finns även hans noveller utgivna på svenska liksom ett urval av hans brev och den korta essän Om läsning. Det finns också mycket skrivet om Proust. Kan särskilt rekommendera den trevliga lilla volymen
En sommar med Proust, där ett antal Proustkännare på ett lättsamt vis resonerar kring olika aspekter av På spaning.

Pestens år

Magnus Västerbro
Såhär vår andra pandemisommar kan det vara idé att återvända till Magnus Västerbros Pestens år från 2016. Skriven långt innan någon förknippade corona med annat än öl eller solatmosfären ger den nu ett intressant perspektiv på vår egen tid och vår egen farsot. Beskrivningen av människors reaktioner, av den första förnekelsen och oviljan att erkänna vad som är på gång att hända, av myndigheternas ibland vettiga, ibland desperata åtgärder för att hejda smittspridningen, av hur många fogar sig men andra vägrar anpassa sig efter restriktionerna, hur smittan synliggör klasskillnader, det har bäring in i vår tid och uppvisar tydliga paralleller till den förhoppningsvis snart avklarade pandemin. Därtill en nyttig påminnelse om att det kunde varit värre, mycket värre. Trösterikt,
men också skrämmande. För vad händer den dag en sjukdom lika dödlig och obehandlingsbar som pesten men smittsam som covid bryter ut?

Mödrarnas söndag

Graham Swift
En vacker och berörande berättelse om ett kärleksmöte mellan tjänsteflickan Jane och hennes älskare, en ung ädling i granngodset, under den dag på året då tjänstefolket har ledigt. Det handlar om kärlek, det handlar om klass, det handlar om livsval och öden. Den stora styrkan ligger dock inte i berättelsen utan i berättandet.
Boken är så rasande skickligt skriven att jag som har skrivandet som både yrke och hobby nästan blir arg. Hur kan det ens vara tillåtet att skriva så bra? Han får ju alla oss andra att framstå som klåpare.


Av Nicklas Remmegård