Kamrat på vida färden

Efter ett år i lockdown ser många fram mot en efterlängtad bilsemester på kontinenten. Årets planering är däremot inte den lättaste eftersom olika länders pandemiregler ändras konstant så det gäller att vara anpassningsbar. Lösningen? Tja, husbilar har varit populära länge och nu skjuter försäljningen i höjden. För med huset på ryggen likt en snigel kan semestertrippen göras extra trygg.

Med husbilen är man vanligtvis fri att resa dit man vill och det är enkelt att ändra rutten beroende på väder och för all del coronaregler. Det senare måste man hålla järnkoll på i dessa dagar och görs lättast på webbplatsen Re-open EU. Missa inte heller att kolla upp regelverket kring vägavgifter och miljözoner eftersom även detta skiljer sig från land till land.  

Tanka – en god tanke
Majoriteten väljer tyska autobahn för att snabbt och smidigt komma söder om Alperna – men håll koll på bensinmätaren. Får du soppatorrt på landets motorvägar så blir följden dryga böter och enda giltiga skälet till att stanna är punktering. Frankrike tillhör många husbilsfantasters favoritländer och här krävs dessutom en alkoholmätare i kupén. Det är inte så konstigt med tanke på landets alla fantastiska vingårdar som erbjuder gratis provsmakning. Tänker du däremot byta vinet mot sangria och åka vidare till Spanien så finns en hel del märkliga trafikregler att hålla koll på. Att exempelvis framföra ditt fordon barfota, i flip-flops eller med bar överkropp ger 80 euro i böter. Lagen säger dessutom att om du bär glasögon eller linser så måste en reservuppsättning finnas i bilen.

Cash is still king
Även om du laddat med mat före avresan så behövs förråden fyllas på under resan. Tipset är att handla utanför storstäderna och därmed går det inte att lita på att butiken eller tankstället tar ditt kontokort när det är dags att betala. Många svenskar blir tagna på sängen men faktum är att kontanter fortfarande behövs i stora delar av Europa. I pandemitider är en reservbuffert för oförutsägbara händelser en god idé eftersom det inte minst kan bli aktuellt att sitta i karantän och glöm för guds skull inte att köpa munskydd. Ligg alltid steget före och ta reda på vad som gäller vid olika gränspassager. Att åka på husbilssemester i Europa sommaren 2021 kräver sin gedigna planering. Men du kan ju alltid göra livet lite enklare och semestra hemma i Sverige. Trevlig resa!

Text & foto: Carl-Ingemar Perstad och Johannes Gardelöf / CNP AB