Enklaste möjliga odling – Ärtskott!

Oavsett om du är en odlare som ständigt har något projekt igång eller helt saknar gröna fingrar – odla ärtskott kan verkligen alla göra! Vi på Villingen andelsjordbruk är i planeringstagen med hur vi ska lägga upp odlingarna 2021. Det blir utökning av ytor, blomsterodling och förstås massor av grönsaker!

Men nu är det kyla och mörker som råder och hos oss är ärtskotten det som vintertid pryder smörgåsen och toppar maten med lite grönt. Att odla ärtskott är kanske det absolut enklaste man kan odla och alltid räkna med god skörd. Det är dessutom väldigt billigt och kräver inga särskilda odlingsredskap för att lyckas. Varje vinter brukar jag odla ett gäng ärtor i gamla ursköljda mjölkpaket och på bara en dryg vecka kan vi utan problem skörda våra första ärtskott!

Det här behöver du för att odla ärtskott hemma:

• Vanliga gula ärtor (såna som du även kan göra ärtsoppa av) gärna ekologiska

• Någon slags jord, ärtorna är inte speciellt noga med vilken sort, gammal blomjord går utmärkt

• Krukor eller varför inte återbrukade förpackningar – mjölkpaket är toppen!

• Vatten, gärna i blomspruta

• Plastfolie/plastpåse att täcka jorden med första dagarna

Så här gör du:

Lägg gärna ärtorna i vatten över natten, det snabbar på groningen.

Fyll en kruka eller annan behållare med ett lager jord. Om du tar en gammal mjölkförpackning, skölj ur den och klipp upp ena långsidan så att du kan fylla på med några centimeter jord. Klipp av hörnen eller gör hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Kom ihåg att ställa mjölkförpackningen på ett fat så du inte får vatten där du inte vill ha det.

Fördela de blötlagda ärtorna över jorden och täck med ytterligare ett tunt lager jord.

Fukta jorden med vatten. En blomspruta fungerar bra.

Täck behållaren med plastfolie eller sätt över en plastpåse.

Håll jorden fuktig och på ett par dagar kommer ärtorna börja gro och sätta små gröna skott, då kan du ta av plasten. Nu kommer ärtorna även att dricka mer vatten så håll koll på att jorden inte torkar ut.

Ärtor är inte så kräsna med vare sig ljus eller temperatur men låt gärna din odling stå på ett ljust och varmt ställe. Jag har mina i köksfönstret.

När ärtskotten är cirka 10 cm långa kan du klippa av dom ca 1-2 cm över jordens yta. Ärtskotten är goda att ha i sallad, på smörgåsen eller till maten. Efter att du klippt av skotten kommer ärtorna sätta fart igen och ge minst en skörd ytterligare. Ibland kan mina ärtor ge upp till tre skördar.

När ärtorna inte vill växa mer är det bara att börja om med ny jord och sätta nya ärtor.

Med vänlig hälsning Sofia Tungfelt