Staffan Grahn, driver Grahns Husvagnsservice & Lackering i Kristinehamn.

Full gas hos Grahns

För Staffan Grahn, som driver Grahns Husvagnsservice & Lackering, har motorintresset gått som en röd tråd genom livet. Sedan han startade verksamheten för 20 år sedan har det växt till ett blomstrande företag, som fortsätter gasa på.

– Det är en Kawasaki 900 och en Honda 750. Staffan Grahn lyser upp när han pratar om sina motorcyklar.
– De är 45 år gamla, båda två årsmodell 1975, påpekar han.
Det är svårt att tro när man ser dem. Lacken glänser som hade de just rullat ut från fabriken. Staffan berättar att särskilt Kawasakin är snudd på utställningsskick. Han visar också upp en bild han nyligen fått skickad till sig av en bekant där han, i en yngre och långhårigare version, står intill en precis likadan motorcykel. Bilden är tagen -75, samma år som de cyklar han visar upp byggdes. Då var det något av en värstinghoj berättar han och nämner att modellen introducerades bara ett par år tidigare. Kawasakin letade han länge efter, och när han fick möjlighet att köpa den av en samlare slog han till utan att tveka. Trots regn skrattade han hela vägen när han satte sig på motorcykeln och körde hem den, berättar han.
Han fixar och donar med motorcyklarna så fort han får tillfälle, härnäst ska motorn putsas till att blänka i takt med det kromade avgasröret, men annars är det inte mycket jobb med dem menar Staffan. De går finfint, och framförallt har han dem för att köra med.

Motorintresset har funnits med så länge han kan minnas. Han berättar om hur han pendlade mellan Ölme och Kristinehamn på moped i tonåren, och intresset speglas även i vad han sysslar med idag. Han kom in i husvagnsbranschen redan under tidigt 70-tal då han började på Cabby, började på sin brors husvagnsverkstad i mitten av 80-talet och blev kvar där fram till millennieskiftet då han startade upp sitt eget företag, Grahns Husvagnsservice & Lackering. Från den modesta starten då han hyrde in sig i ett hörn av en annan verkstad har han byggt upp verksamheten till att idag omfatta tre verkstäder och tio anställda. Här gör man allt inom husvagn. Krockskador, fuktskador, alla reparationer och underhåll av husvagnar och husbilar du kan tänka dig.
– Vi har avtal med de flesta försäkringsbolag och tillverkare, berättar han. Vi tar oss an alla skador som kan uppstå på husvagnar, husbilar, släpkärror, hästkärror. Vi fixar bromsar, lack ja allt. Bara att lämna in så gör vi hela jobbet, fixar besiktning. Rubbet!

– Även motivlackering, tillägger han medan han visar upp en krockskadad husvagn som mer eller mindre fått byggas upp från grunden.
Som den rastlösa entreprenörssjäl han är berättar han om sina många verksamheter, men har också att han fram till för bara några år sedan jobbade dubbelt.
I många år som brandman, men har också kört taxi och buss, jobbat som ordningsvakt, varit inom vården, på bensinmack, för att nämna ett axplock. Han gillar kundkontakten och att ha mycket att göra, säger han. Och mycket att göra är det. Det strömmar in jobb, berättar han, både privatpersoner och företag från vida omkring.

Medan vi promenerar runt bland vagnarna i den ljusa och luftiga verkstaden berättar han om sina intressen för retroprylar, gamla skyltar och amerikanska bilar, träningsintresset – han ska göra klassikern nästa år. Men framförallt, säger han, ser han fram emot att inom bara ett par månader nästan samtidigt bli både farfar och morfar. Kanske kommer barnbarnen få åka med på en motorcykeltur.


Text & foto: Nicklas Remmagård