Blommande trädgårdsupplevelser i Nora

Ett givet utflyktsmål för den trädgårdsintresserade, långt mycket mer än bara en handelsträdgård. Lilla trädgården i Nora erbjuder såväl blommor som inspiration längs Norasjöns strand.

– Man blir lite hemmablind, medger Martin van der Burg, som tillsammans med Diana Hoogendijk driver Lilla trädgården i Nora, när utsikten över Norasjön kommer på tal.
Handelsträdgården och de tillhörande visningsträdgårdarna ligger naturskönt längs sjön, och utsikten från caféet är rent makalös. Här säljs växter och trädgårdstillbehör, men Diana och Martin lyfter även fram Lilla trädgården och Rosengården som besöksmål. Här kan man se växterna i sitt sammanhang snarare än som en planta i en kruka och få inspiration till egna trädgårdsprojekt, eller bara strosa runt och njuta av växtligheten, ta en fika och koppla av.

Högsäsongen för handelsträdgården är sommarhalvåret, och då säljer man
mycket blommor. Särskilt nu på våren när ljuset kommer och människor känner en längtan efter vårblommor efter vinterns kyla. Längs raderna av plantor syns petunior och perenner, och en och annan pelargon. Annat väntar ännu på att slå ut, och om bara några veckor kommer det spraka av färger, dofter och grönska. Besöksträdgårdarna kommer myllra av blomsterprakt.
Martin och Diana flyttade till Sverige från Nederländerna 2009, och efter att ha hittat rätt plats började de anlägga sin handelsträdgård 2012.
– Då var det bara åkermark här, berättar Diana.
Sedan dess har verksamheten utvecklats och växt, först med visningsträdgården och sedan 2016 den intilliggande Rosengården. Intresset har varit stort och ökar stadigt. Många gör en utflykt för att uppleva de 1,5 hektar stora trädgårdarna, och Diana och Martin påpekar att man är lika mycket ett utflyktsmål som en handelsträdgård. Många trädgårdsintresserade kommer dit, men också besökare som bara vill få en sinnlig upplevelse i en rofylld miljö där luften är fylld av blomsterdoft och humlesurr. En trädgårdsupplevelse utöver det vanliga.


Text & foto: Nicklas Remmegård