Linus är för tillfället rankad etta bland svenskarna i tre av fyra delar utav iRacing.

Linus satsar på iRacing

Linus Broström är för tillfället rankad etta bland svenskarna i tre av fyra delar av iRacing. Han kör just nu för teamet Fors eSports. Det är fortfarande relativt nystartat och har för tillfället endast en handfull förare som kör främst ovalracing. Teamet ägs av den svenska oval-racing-föraren Jonas Fors.

Iracing är en form av racing på nätet som växt fram de senaste åren. Framför allt nu i coronatider när många sitter hemma och är isolerade har intresset ökat starkt för iRacing.
Sporten utövas i en simulator som är oerhört verklighetstrogen med olika banor från hela världen och där deltagarna tävlar mot varandra.
Linus kör i racingsimulatorn iRacing som har ett rankingsystem där de använder så kallad iRating. Detta är rankingpoäng som deltagarna får i varje race de kör och baserat på var man går i mål, vilka man kör mot och så vidare.
– Går man in i ett race med bäst iRating förväntas det att man får ett mycket bättre resultat än någon som går in med sämst iRating till exempel. Så om man kör mycket och får mycket bra resultat går rankingpoängen upp ganska fort, berättar Linus.
IRacing är även uppdelat i fyra olika delar: oval, road, dirt oval och dirt road.
Oval inkluderar i princip alla typer av NASCAR, allt från Legends och Street Stocks på jättesmå banor till den högsta NASCAR Cup Series.
Road är alla typer av banracing från Mazda MX5 till F1 och Indycar.
Dirt Oval är alla typer av serier på ovaler med grus där Sprint Cars och Late
Models är de högsta serierna.
Dirt Road är rallycross och olika typer av off-road trucks.
Alla dessa delar har även olika proffsserier där de bästa förarna i varje gren är med och tävlar.

iRacing anväder sig av laserscannade banor vilket ger millimeterprecision för varje gupp, spricka och annat i banorna de lanserar och detta är även en av anledningarna till att många serier nu vänt sig till just iRacing för att utföra så kallade eSport-versioner av sina ordinarie serier. Däribland NASCAR, IndyCar, World RX, World of Outlaws, V8 Supercars m.m. I vanliga fall kan man lite då och då stöta på ”riktiga” förare som använder iRacing som ett träningsverktyg inför sina riktiga race eller bara för skoj. Med den uppgången onlineracingen
fått på grund av det rådande läget i världen, är det många fler som kör race varje dag.
– Bara den senaste månaden har jag kört mot ett tjugotal förare som man på ett eller annat sätt tidigare bara sett på tv. De mest namnkunniga av dessa är nog Danny Hamlin, Andreas Bakkerud och Max Verstappen, säger Linus.
– De delarna av iRacing jag har högst ranking, iRating, i Sverige är för tillfället Oval, Dirt Road och Dirt Oval. Så även om jag är ganska långt ifrån att kvala in till någon av de respektive Pro serierna och kanske heller inte är den snabbaste svensken i varje del, så är jag för tillfället rankad etta bland svenskarna i tre av fyra delar utav iRacing, avslutar Linus.

Text: Björn Hallin