Jag har skrivit om den förut och jag kommer med största sannolikhet skriva om den igen – mässan som på något sätt identifierar MöckelnFöretagen och föreningens relation till tillverkningsindustrin – Elmia Subcontactor.
Vi tar det från början. 1 april 2016 tar jag på mig en ny keps och ska påbörja en ny bana i arbetslivet, jag gör min första dag som verksamhetsledare på MöckelnFöretagen.
Efter en, i mitt tycke utmanande och gedigen rekryteringsprocess hade jag, en eventfixare & festivalkille lyckats tagit mig hela vägen till slutet och lyckats knipa det hedervärda uppdraget att få leda denna anrika, snart 40-åriga förening framåt.
Jag skulle ljuga om jag sa att det inte till viss del var ett betungande uppdrag, det kändes att jag hade en del att bevisa, inte minst för mig själv.
Det är inte så att det på något sätt är raketforskning att driva en företagarförening utifrån ett uppdrag som någon annan stakat ut, men samtidigt är det självklart att med nästan 300 medlemmar finns det många som har en åsikt om när, var och hur, vi fördelar våra gemensamma resurser och insatser. Jag bestämde mig tidigt för att försöka låta bli att ta dom här åsikterna personligt och istället välkomna engagemang, åsikter och idéer.
Men ni vet, det är lättare sagt än gjort. Såklart har jag också blivit nedslagen av kritik som jag anser är obefogad, saker som jag faktiskt inte har haft någon möjlighet att göra på annat sätt eller ens haft chansen att påverka. Men det har också framkommit självklarheter, där vi absolut kan göra saker annorlunda och bättre och i så fall, varför ska vi inte göra det?
Så varför svamlar han om allt det här för? Var det inte Elmia du skulle berätta om tänker ni nu? Jo, det är just det jag ska.
Jag hade framåt hösten genomfört en eller flera av dom uppdrag som ligger i föreningens vardag. Fasta mötesplatser som frukostmöten, mat & prat, styrelsemöten osv.
Träffat representanter från våra olika samarbetspartners, kommunen, skolan, arbetsförmedlingen och övriga organisationer där vi på ett eller annat sätt är delaktiga och representerade. En del medlemsbesök hade också hunnits med, även om den biten är ett stående dåligt samvete även idag. Då ska ni veta att det är den delen jag gillar bäst, att hälsa på ute i verksamheten, ta en kopp kaffe, få information om styrkor, framtida utmaningar och på ett eller annat sätt förundras över varje entreprenörs och förtagares unika historia. Det är få förunnat att ha det som dagjobb.
Föreningens stora medlemsaktivitet, Möckeln Trophy Day med golf och gokart för kunder och medarbetare hade fått ny kostym och i någon mån återuppstått till fornstora dagar. Vi hade presenterat och genomfört Affärsexpeditionen för första gången och även där var ordet succé befogat, så visst hade föreningen och kaptenen vind i seglen, men nu var det dags för det stora eldprovet – Elmia Subcontractor.
Det fanns väl aldrig något tvivel på att Elmia och den gemensamma samlingsmonter som MöckelnFöretagen samordnat sedan gud vet när, var av yttersta vikt och bar på en mångårig tradition.
Vi hade såklart redan träffat alla deltagarna på ett eller annat sätt, gemensamma möten och även individuella för att på något sätt försöka bygga upp ett förtroende.
Men nu skulle säcken knytas ihop, det var dags att leverera…
Jag skulle kunna fylla tidningen med historier om vägen dit, men nöjer mig med att rapportera om hur vi idag med fyra genomförda mässor bakom oss byggt upp en otrolig känsla mellan ”båsen”.
Hur vi gemensamt skapat något som jag idag inte kan utrycka på något annat sätt än ren glädje. Att det som mitt första år gick under det inofficiella arbetsnamnet ”magsåret” nu är en fantastisk utmaning med rak och öppen dialog, högt i tak och otroligt många skratt.
Ni vet talesättet…
alla vill ha förändring, men ingen vill ändra sig.
Det är självklart så att framgångsfaktorn i detta projekt inte är avhängt på en person eller på något sätt arrangören av en samlingsplats. Som så mycket annat krävs det ibland en förändring för att få alla att vakna till och börja röra på sig i samma riktning. Att själva börja tänka nästa steg och vara delaktiga och mottagliga i förändringen.
Om det nu finns en specifik sak att peka på som gjort, att vi dubblat och till och med tredubblat antalet utställare (beroende på vilket år man jämför med) så är jag övertygad om att det är inställningen, sammanhållningen och dialogen mellan utställarna. Det kanske var tre?
När alla börjar engagera sig, diskutera och tänka förändring i positiva ordalag, då händer det saker.
Det är inte jättesvårt att dra en liten parallell till den plats där vi verkar och bor?
Nya ögon kommer in och rör om, det börjar ske förändringar både här och där.
Om vi alla hänger på och gemensamt engagerar oss, är mottagliga för förändring, ja, då ser i alla fall inte jag något som hindrar Karlskoga från att bli en framgångssaga.
Jag vill med dom orden tacka alla fantastiska medutställare i montern, Nobeltorget, utan er är vi ingenting, det vet ni.
Det är en fantastiskt rolig vecka där alla bidrar till glädje och gemenskap. Jag ser fram emot att skriva den här texten i november 2020 för jag är övertygad om att vi kommer att ta ytterligare kliv uppåt och framåt.
Vi är enligt obekräftade källor redan idag nummer 1 när det kommer till; erfarenhet, kompetens och innovation, att vi till det kan addera trivsel och gemenskap även till utomstående gör oss oslagbara.
Jag slutar med ett citat från Karlskoga kommuns bildspel – Karlskoga, där världsklass är vardag.
Utställare 2019:
PartnerTech Karlskoga AB
BodyCote
Lasertech LSH AB
PBH-Teknik
CNC Quality
Karlskoga Automatsvarvning
EposTräindustri
Bergslagen Träcenter AB
Thermotech Värmebehandlingscenter
Västra Bergslagens Industriförening
Docero
Karlskoga kommun
Business Region Örebro
MöckelnFöretagen
Vi har sedan ”nystarten” 2016 haft med oss fjorton tillverkande företag, fem intresseorganisationer och dessutom Karlskoga kommun som i montern jobbar med platsmarknadsföring.
Med 1200 utställare från runt 30 länder skapas helt unika förutsättningar för utveckling och lönsamma affärer.
Lite fakta från 2019:
Utställande företag 1213, varav cirka 300 internationella
Antal länder: 30
Antal kvadratmeter: 18 000
Totalt antal besökare: 14 504
På denna plats, i ett av tillverkningsindustrins bästa fönster mot Europa och världen befann vi oss för artonde året i följd.
MöckelnFöretagen tillsammans med några medlemsföretag ser till att Regionen visar sig från sin bästa sida.
Henrik Lindstedt VL. MöckelnFöretagen Karlskoga.