Checklista när du öppnar fritidshuset för säsongen

 Dags att flytta in i fritidshuset igen. Kolla av husets form genom denna checklista. Allt för att försäkra dig om att inga skador uppstått under vintern.

Här några punkter att undersöka lite extra när du öppnar upp för sommarboendet igen.

Fuktskador
Se extra noga under diskhon/vasken, här är det vanligast att fuktproblemen uppstår. Se också efter om innertaket är missfärgat, det kan tyda på både frukt inifrån eller att taket inte håller tätt och att regn och smältvatten tagit sig in.
Vädra ut fukten och ta ut kuddar, madrasser och textilier ur huset. Låt dem ligga i solen ett tag.

Eldstad
Finns det en kamin eller en kakelugn i fritidshuset, se till att den är sotad och i gott skick – skorstenen och rökkanalerna ska vara täta. Elda lite försiktigt till att börja med om eldstaden varit kall hela vintern.

Vatten
Starta vattenpumpen och kontrollera att ventiler och packningar har hållit för minusgraderna. Se över pumpens skötselråd för att försäkra dig hur man går tillväga efter en längre tids avstängning. Fyll på vatten i toaletten och i varmvattenberedaren, manuell påfyllning kan vara nödvändig.

Fönstren
Om färgen släpper runt fönstren, särskilt på nedre delen av rutan, är tätningen i dåligt skick. Om fönstret istället immar är det en indikation på att ventilationen är dålig.

Fasad
Om det finns sprickor i putsfasaden är det läge att göra en fuktmätning eftersom det bildas fukt i sprickorna som kan sprida sig.

Tak
Kolla att takpannorna ligger på plats och att de är hela efter vinterns tunga snö. Byt ut dem som spruckit och kolla att pappen är hel därunder.

Häng- och stuprännor
Rensa bort skräp ur hängrännorna. Fulla rännor gör att vattnet rinner ner på fasaden vilket leder till skador på sikt. Kolla också att stuprören sitter fast och rätt.

Leave a Reply