Birgitta Ottosson, Birgitta Jansson och Ingrid Nilsson stortrivs i gymmet - både för träningen och det sociala.

Friskare seniorer tack vare gymträning

Varje fredag samlas cirka 40 seniorer i kommunhusets källare i Storfors för en svettig timme.- Jag har fått bättre balans, mer energi och blivit starkare. Dessutom har vi jätteroligt, säger Gun-Britt Sjögren, som är en av deltagarna i gymträningen.

Det är Friskvården i Värmland som i samarbete med Storfors kommun startade träningen för åtta år sedan. Redan från start var intresset stort och deltagarantalet har stadigt legat på runt 20 personer i varje grupp.Hälsokonsulent Pia Aspvik ser tydliga resultat.
– Jag märker ju att det går lättare och lättare för många – då får vi öka belastningen eller hitta svårare övningar. Många får också övningar som de kan göra hemma mellan passen, säger Pia, som tror att seniorträningen är en anledning till att efterfrågan på hemtjänst och särskilt boende är ovanligt låg i Storfors.
– De som tränar här blir också inspirerade att röra sig och träna i andra grupper. Genom fysisk aktivitet flyttar man fram tidpunkten för när man behöver hjälp. Det blir fler friska år, säger hon.
I kommunens personalgym är det full aktivitet den här fredagsmorgonen, trots att flera är sjuka just idag. Seniorerna lyfter vikter, går sig svettiga på band, ror, balanserar på bollar och tränar knän, axlar och rygg. Dessutom kastar man både roliga kommentarer och skratt omkring sig.
Syskonen Birgitta Ottosson, Ingrid Nilsson och Sune Henriksson, som faktiskt är trillingar, har varit med från start.

– Det gäller att hålla igång i min ålder, annars är det kört, säger Sune, som håller både onda knän och axlar i schack med träningen. Han brukar dessutom gå på ”gubbgympan” på onsdagskvällar då ett gäng herrar har hyrt både gymnastiksal och bassäng i Vargbroskolan.
– En del gympar och andra simmar, sen blir det bastu, skrattar han.
Majli Gunnarsson är en av de nyaste i gruppen. Hon jobbar hårt med både balans och benböj under passet.
– Jag har blivit så mycket bättre i mitt knä. Häromdagen gick jag åtta kilometer och det var länge sen jag kunde göra, säger Majli, som flyttade från Väse till Storfors för sju år sedan med sin sambo.

– Vi hittade ett bra boende där vi kan ha min sambos bikupor och det kändes rätt redan från början. Vi har fått så många nya vänner. Vi var väldigt förvånade i början när helt okända människor hälsade på oss på gatan. Sedan har det bara rullat på med boule, träffar i Seniorernas hus och trevliga grannar, säger hon.
Majli fick stå i kö ett halvår för att få komma med i gruppen, men just nu finns det några platser lediga för fler seniorer.
– Jag skulle kunna plocka med ytterligare några få, säger Pia Aspvik, som också erbjuder en hälsokurs där man kan delta kostnadsfritt oavsett ålder.
– Det kan vara ett bra steg mot att börja röra sig mer och kanske äta bättre, säger hon.Över sommaren har Seniorträningen uppehåll, men i höst drar träningen igång igen.
Träningstider: Fredagar kl 9-10 samt 13-14. 
Info: Pia Aspvik 0550-652 45. 

Text & foto: Eva Wiklund