Förbered dig för krisen

Begreppet ”prepping”, som kommer från engelskans prepare, betraktas av skeptiker som något som dystra konspirationsteoretiker har kommit på, men det är inte helt tokigt att göra vissa krisförberedelser. Om inte annat påminns vi om vardags­kriser, till exempel elavbrott, under den mörka årstiden.
Och handen på hjärtat hur många klarar av ett krisläge, som pågår upp till 72 timmar, något som MSB (Myndigheten för samhällsberedskap) rekommenderar?

Vad är prepping?
Grundtanken med prepping är att förbereda sig materiellt, fysiskt och mentalt för olika krissituationer. Fokus ligger på materiell förberedelse. Genom att se till att säkra tillgången på förnödenheter och nödvändiga redskap, går det att överleva krig, kriser och katastrofer.
Lite till mans går vi omkring och tror att det i vårt moderna samhälle alltid finns ”någon”, som tar hand om oss i krissituationer. Naturligtvis är det här inte sant – samhällets resurser räcker inte till vid större kriser. Fråga bara boende i Roslagen, som under årets första veckor drabbats av elavbrott i flera veckor.
När tyskarna förra sommaren uppmanades till att bunkra upp med mat och vatten så att man klarar sig i minst 10 dagar om en krigs- eller annan krissituation skulle uppstå, blev en del förvånade och andra ansåg att denna typ av uppmaning skapar ängslighet, oro och rädsla.

Varför ska du bli en prepper?
MSB vill i korthet att svenska hushåll ska öka sin krisberedskap och krismedvetenhet, så man klarar av tre dygn utan samhällets försörjning.
Det allra viktigaste är att säkra tillgången på drickbart vatten. Vatten har god hållbarhet om det förvaras i bra förvaringskärl mörkt och svalt. Vill man vara helt säker på god kvalitet, kan man koka vattnet, med då behövs självklart uppvärmningsmöjligheter, gasol, öppen eld till exempel. Man bör beräkna att varje individ använder ca 3 – 5 liter /dygn.
Fler tips om hur du kan förlänga kvaliteten på vattnet kan du läsa på nätet.
Förutom att ha tillgång på vatten är det viktigt att man kan hålla värmen, när uppvärmningen har packat ihop på grund av strömavbrott.
Bor du så att du kan installera någon form av kamin, som inte är beroende av el, då är du en bra bit på väg för att klara dig och dina närmaste i krisen.
Annars gäller det att kolla att man bland annat har varma kläder tillgängliga.

Checklista, som hjälper dig att hålla värmen:
Varma och tåliga ytterkläder – exempelvis en gammal vinterjacka som du inte längre använder.
Mössor, vantar, halsdukar, ullstrumpor och underställ. Ullplagg är smutsavvisande och ger bra värme, även om de blir fuktiga.
Filtar, liggunderlag och sovsäckar.
Stearinljus & värmeljus (billigt, tar lite plats och ger mycket värme!)
Tändstickor eller braständare.
Självklart är också att ha ett lager mat hemma. Om det är elavbrott, kan man inte räkna med att kunna handla i den vanliga affären. Också på denna punkt kan du få hur många tips som helst på nätet. Precis som du får tips om tekniker för att laga till maten.

Hur kommunicerar man?
Räkna inte med att mobil kommunikation fungerar och hur laddar du din telefon?
Ingen vill bli helt isolerad, därför är det viktigt att alltid försöka se till att hålla minst en kommunikationskanal öppen.
I Sverige sänds krisinformation ut via lokalstationerna på “beredskaps­kanalen” Sveriges Radio P4.

BRA ATT HA:
Radio som drivs med batteri, solceller eller vevas igång.
Walkie talkie/kommunikationsradio så att familjemedlemmar/grannar kan kommunicera.
En utskriven lista med viktiga telefonnummer.
Ficklampa (gärna solcell/handdriven)
Extra batterier/powerbank
Se det här som en introduktion till begreppet ”prepping”. Vill du fördjupa dig är nätet en outsinlig källa till info.

Källa:nordisec.com