Svensk campingnäring har haft en uppåtgående trend under många år. Och inget tyder på att den trenden är på väg att brytas.
Allt fler satsar på vintercamping. Många utnyttjar chansen att åka runt mellan skidanläggningarna eller hyr en säsongsplats på ett och samma ställe. Under de mest intensiva vinterveckorna kan det bli trångt på campingplatserna.
Mnytts utsände Leif Andersson åkte ut för intervju för att kolla läget hos familjerna Lindau och Gustafsson och vad de hade att säga om campingliv.
Klaes och Irene Lindau lever i husbilsliv större delen av året
Familjen Lindau bor i radhus i Karlstad, men tillbringar större delen av året i husbil. Det började 1995 när de köpte sin första husbil. Det blev en Nordic, för den skulle vara bästa alternativet för året runt bruk.
– Känslan att komma nära naturen, är oslagbar säger, Klaes. På somrarna bär det oftast iväg norr ut, mot Lappland och en sväng in i Norge.
– Men vi åker även en hel del med våra barnbarn. Då blir det mest i mellersta Sverige, säger Irene.
När hösten kommer åker vi till Mora. Där har vi stått hela vintrarna i många år från första oktober till slutet av april. Att bo i husbil på campingen tycker de är väldigt trivsamt. Nära in till centrum och bra sanitäranläggning in på knuten. Att de älskar att åka skidor märks tydligt.
– När snön kommer är det bara att ta på sig skidorna
vid bilen och åka iväg, fortsätter Klaes.
Livet i husbilen blir inte långsamt. Vi får ofta besök av likasinnade husbilsvänner. Utflykter blir det ett antal under vintern. En återkommande utflykt är varje nyår. Då träffas och firar vi med kompisar som också har husbil. Det brukar bli någonstans vid Siljan. Klaes och Irene är för närvarande inne på sin andra husbil, och njuter av husbilslivet året runt.
Hasse och Cecilia Gustafsson njuter av husvagnsliv sommar som vinter
Hasse är uppväxt med husvagn, sedan blev det båt i cirka trettio år. När Hasse och Cecilia träffades för åtta år sedan, kom husvagn på tal.
– Året därpå köpte vi en ”vinterhusvagn” för att nyttja året runt, säger Hasse.
Den har vattenburen värme och golvvärme för största trevnad. På sommaren används den som sommarstuga. Den står för det mesta vid Ölmeviken, en vik i norra Vänern. De gör utflykter till fotbolls-
cuper och andra evenemang som barnen är på. Dessutom åker de till Dansbandsveckan i Malung. Då tar de ofta med dansanta kompisar.
– När det är dags för vinteruppställning, åker vi med vagnen till Sälen, fortsätter Hasse. Där blir den stående hela vintern – jullov, sportlov och påsklov är långa perioder de kan vara i Sälen.
– Vi har sett till att när vi åker till vagnen, så är den alltid färdig för användning, säger Cecilia. Det gör att vi spontant kan åka upp en helg. Det är en njutning tycker vi att kunna koppla bort vardagens sysslor i husvagnen.
Vi har vintertält på vagnen, så det är smidigt med all skidutrustning, säger Hasse.
Cecilias söner Samuel och Gabriel åker snowboard och skidor stora delar av tiden. Att de köpte en stor husvagn, tycker de är en given sak.
– Har man stort umgänge så ska man få plats, säger de båda och skrattar.
På campingen är alla som en enda stor familj. Och det händer att vi är 10-14 personer i vagnen, säger de glatt. Livskvalitén husvagnen ger är otroligt stor.
– Det är ett härligt, socialt och bekvämt liv, vi har det mesta, spis, ugn, micro som underlättar i vardagen. Ett liv utan husvagn skulle vi inte kunna drömma om.
Text: Leif Andersson. Foto: Privata bilder
VINTERCAMPING
Flera tillverkare av husbilar och husvagnar satsar på fordon som har bra isolering, dubbelglas i fönstren, vattenburen värme och isolerade vattentankar.
De stora skidorterna bygger ut med stugbyar och hotellanläggningar som drar till sig massor av besökare. Det senaste året slog många anläggningar besöksrekord. Bakom rekorden döljer sig också allt fler gäster som kommer i sina husbilar eller husvagnar till anläggningarnas campingplatser. De flesta som vintercampar har en säsongsplats och gemenskapen med andra campare blir hög. Stundtals kan det bli trångt i bastun efter dagens skidåkning.
Att tänka på som vintercampare
• Innan resan, låt en serviceverkstad göra en ordentlig service av husbilen/husvagnen.
• Ha alltid med dubbla gasoltuber i stål för trygg värme.
• Satsa på ett stadigt förtält med ett rejält trägolv så får du mer förvaringsutrymme.
• Förvara all skidutrustning i förtältet eller i lastutrymmet på en husbil.
• Lägg plankbitar under stödbenen och hjulen så fryser de inte fast.
• Torka blöta skidkläder och pjäxor i campingens servicehus. Många husbilar har ett stort lastutrymme med uppvärmd förvaring.
• Ha med en snöskyffel för att hålla rent.
• Ha med elkabel så det räcker och adaptrar som kan behövas.
Text: Björn Hallin