Att använda färska kryddor i matlagningen tar den till helt nya höjder. Att ha egenodlade kryddor smakar allra bäst, dels eftersom de kan skördas direkt innan tillagning, dels eftersom de växer långsammare vilket gör att de hinner utveckla en rikare smak.
Kryddväxter är ingen egen växtgrupp, utan de har sitt ursprung i olika växtfamiljer och klimat. Därför finns det både ettåriga, tvååriga och fleråriga. Gemensamt för dem alla är att de vill växa i en väldränerad jord i ett soligt och varmt läge. Om det är i en balkonglåda i söderläge, på fönsterbrädan i köket eller i en kryddträdgård i trädgården spelar mindre roll.
Jessica Frej är en varm anhängare av att det ska vara lätt och enkelt att laga god mat och hon använder gärna egenodlade kryddor i matlagningen.
– De örter som jag helst odlar själv är dill och basilika eftersom smakskillnaden mot köpta är så stor. Dill som man köper i affären smakar oftast nästan ingenting, medan egenodlad dill är otroligt aromatisk. Jag använder dill i klassiska rätter som färskpotatis och fisk. Men dill är också otroligt gott i tzatziki. Många av oss tänker att dill är en väldigt svensk krydda men i Medelhavsområdet används ofta dill i tzatziki. En annan lite otippad kombination är att blanda generöst med finhackad dill i kantarellstuvningen, det är en fantastisk smakupplevelse, tipsar Jessica.
Fredrik Andersson är trädgårdsmästaren som älskar kryddväxter. Här följer en förteckning över de kryddväxter som finns i hans odling samt vad de kan användas till. Använd gärna som ett uppslagsverk!
Basilika
Basilika odlas med fördel i inglasade uterum, i växthus, på fönsterkarmen alternativt i mycket skyddade lägen.
Basilika, Ocimum basilicum ’Genovese’
Robust sort för svenska somrar. Mild i smaken och med ett violett skimmer. Passar till fläsk- och kycklingfilé, pesto, tomater med mozzarella, i pastasåser och sallader, till vinäger och brännvin. Bladen bör inte koka då de förlorar smak vid upphettning. När basilikaplantan blommar lockar den bin och fjärilar.
Basilika, Ocimum basilicum ’Green Sensation’
Planteras på varmt och soligt läge, gärna i kruka inomhus. Basilika passar till fisk, fågel, kött, såser, grönsaker, sallader och marinader. Tomat och basilika passar bra ihop. Djupfrys bladen för att ha till vintern.
Citronbasilika, Ocimum x africanum
Ett måste i det thailändska/österländska köket. Kraftig smak av citron, något pepprig. Underbart god till fisk och skaldjur och finhackad i kalla såser, i bakverk och desserter, i allt där citron passar. Presenttips: Några kvistar i en flaska olja.
Grekisk Basilika, Ocimum basilicum ’Greek Columnar’
Planteras i varmt och soligt läge inne eller ute. Bollformad planta. Mild basilikasmak. Perfekt till pesto.
Krimbasilika, Ocimum basilicum ’Tauris’
The king of basilika. Upprättväxande rödstjälkig basilika. Stark typisk basilikasmak.
Limebasilika, Ocimum basilicum x africanum ’Lime’
Ovanlig, kulinarisk basilika med små, ljusa blad och vita blommor och med frisk, lite kryddig, stark limesmak. Använd till allt där lime passar. Hackade blad har starkast smak. Vintertid i varm soppa, sommartid i kalla drinkar. Till jordgubbar med limesaft och honung!
Rödbladig basilika, Ocimum basilicum var. purpurascens
Kraftig, pepprig smak. Smaksätt och färga snaps och vit vinäger – ängladroppar! Strö på sallad. Mixa med mynta och persilja – du vill tala italienska! Även färgen gör fisken och grönsakerna godare. En fin krukväxt, en uppstickare.
Småbladig basilika även kallad klotbasilika, Ocimum minimum
Den allra godaste av basilikor? Bladen är otroligt aromatiska. Växer tätt, klotrunt, fin i kruka. Tål att toppas oavbrutet. Festen blir lyckad med blad på både kött, fisk och grönsaker från grillen och med kalla såser och tomatsallad.
Thailändsk basilika, Ocimum basilicum, olika sorter
Mycket vanlig i asiatisk mat. Doftar och smakar lakrits. Till rätter med kokosmjölk och lime, till asiatisk nudelsoppa, grillade räkor och i räksallad. Vill du förändra vardagsmaten så blanda thaibasilika i köttfärsen och frikadellerna.
Citronmeliss
Citronmeliss, Melissa officinalis
Sommarlikt grönt på nästan allt. Dekorera desserter, bakverk, bål och drinkglas. Blanda i fruktsallad och smoothies, förgyll sallader och fisk. En kvist i snapsflaskan och i rosévinet. Bladen bör inte koka med. Finast före blomningen.
Curryeternell
Curryeternell, Helichrysum italicum
Till kött, fisk och osträtter. Även för doftens skull.
Dill
Dill, Anethum graveolens
Den svenska sommarkryddan framför andra. Ett måste till nypotatis och matjessill. Till inlagd sill och strömmingsflundror. Dillsås till kokt kött. Dillvippor dekorerar ”allt”. Krondill till kräftorna och ättiksinläggningar. Frys in bladen skurna.
Fransk Dragon
Fransk Dragon, Artemisia dracunculus Sativa-Gruppen
Lyfter vardagsmaten – prova! Strö på fisk och lamm, blanda i potatissallad, fyll en kyckling. Ett måste i bearnaisesås. En kvist i vinägerflaskan! Plocka bladen hela sommaren och använd dem färska.
Fänkål
Fänkål, Foeniculum vulgare
Lakritssmakande blad, svällda bladfästen och frön. Huvudena kokas eller bakas i halvor ihop med rödbetor eller med ost och smör. De gör fisksoppa till musik för gommen och tunt skivade ger de en fin smakbrytning. Fröna till bröd. Passar till legym, att ugnsbaka, i fisksoppa och sallad.
Gräslök
Gräslök, Allium schoenoprasum
Stråna som förgyller vardagen! Klipp som dekoration på äggmackan och omeletten, ät till matjessillen och den stekta sillen, blanda i potatisrätter och kalla såser. De ätliga blommorna till dekoration och eterneller. Frys in den skuren.
Kinesisk gräslök, Allium tuberosum
Bladen är platta och doftar och smakar vitlök. Används klippt och färsk till fisk och skaldjur, i soppor och sallader. Strö klipp på omelett och äggmacka, blanda i kalla såser och gör kryddsmör till stekt fisk. Kan frysas klippt i tät burk.
Gurkört
Gurkört, Borago officinalis
Hela växten smakar gurka. Bladen används nyskördade som spenat hela perioden och blommorna i juni-augusti. Bjud på knallgrön sommarsoppa på blad, dekorera med blåa blommor – succé! Frys in blommorna i iskuber till vinterns fester.
Isop
Isop, Hyssopus officinalis
Till prydnad. Bladen används i små mängder till kött, lamm, vilt- och grönsaksgrytor.
Kranskrage
Kranskrage, Glebionis coronaria syn Chrysanthemum coronarium
Skörda ca 10 cm späda skott. Anrättas kokta, stekta eller wokade i asiatisk matlagning.
Koriander
Koriander, Coriandrum sativum
Världens vanligaste bladkrydda. I asiatiska rätter, i indisk kikärtsgryta, till salsa och guacamole, till amerikanska hamburgare. Ihop med heta kryddor som chili till både fisk och kött, ris- och äggrätter. Fröna är goda.
Kungsmynta även kallad oregano
Oregano heter enligt aktuell namnsättning kungsmynta, vilket kan leda till förvirring då båda namnen fortfarande används.
Kyngsmynta, Origanum vulgare
Till mycket mer än pizza och pasta! Den lyfter tomat- och auberginerätter, ger sting åt omelett och äggrätter, gör att en paj med tomat och sardeller får strykande åtgång. Låt oreganokyckling bli din paradrätt, den älskas av alla.
Kungsmynta ´Hot & Spicy´, Origanum vulgare
Hetare, något kryddigare än vanlig kungsmynta. Gör vanlig italiensk pizza och mexikansk kyckling till festrätter och ger sting åt apelsinsallad. Den överraskar i vardagens köttbullar och om du strör blad på grekisk sallad hör du gudarna sjunga.
Brokbladig kungsmynta, Origanum vulgare
Samma användning som vanlig kungsmynta.
Gulbladig kungsmynta, Origanum vulgare ’Aureum’
Samma användning som vanlig kungsmynta.
Gröngul kungsmynta, Origanum vulgare
Samma användning som vanlig kungsmynta.
Malört
Malört, Artemisia absinthium
Den bittraste av örter. Mångtusenårig medicinalväxt som befrämjar bl.a. aptiten och matsmältningen. Ingår i köpt Absint och Vermouth och används i hemgjorda ”Bäska droppar”. Skörda dem under Bartolomeusnatten. Mot mal i ylle. En kvist i jägarhatten lär ge jaktlycka.
Mejram
Mejram, Origanum majorana syn. Majorana hortensis
Som parfymerad med sommarens dofter. Till svensk ärtsoppa och italienska paradrätter med tomat och vitlök. God tillsammans med syrliga smaker, vardaglig karré blir kulinarisk med äpplen och mejram. Både lamm, lever och korv blir ännu godare. Ingår i klassiska Bouquet garni; en örtblandning där örterna vanligtvis binds ihop likt en blombukett och sedan används för smaksättning.
Mynta
Mynta sprider sig lätt så plantera gärna i en kruka eller nergrävd hink för att förhindra spridning.
Ananasmynta, Mentha suaveolens ’Pinedo’
Ca 30 cm hög ört. Väldoftande och dekorativ med röda blommor. Använd späda blad till dessert och te.
Apelsinmynta, Mentha x piperita ’Orange’
Trivs i sol och skugga i fuktig mark. Doft och smak av apelsin. Används till te, dessert och såser.
Basilikamynta, Mentha aquatica ’Basil’
Flerårig kryddväxt. Ca 50 cm hög. Väldoftande kryddväxt.
Chokladmynta, Mentha x piperita (Citrata-Gruppen) ’Chocolate’
Blad som överdragna med bourgognelasyr. Smakar som mintchoklad och passar till allt som kan få smaka så. En kvist i grädden som ska vispas i morgon, i pannacotta och kladdkaka, mixade med hallon och honung till glass.
Citronmynta, Mentha x piperita (Citrata-Gruppen) ’Lemon fresh’
Flerårig växt med aromatisk smak som pepparmynta med ton av citrus. Odlas i fuktig jord i soligt läge. Fjärilar gillar blommorna.
Grönmynta, Mentha spicata
Vackra blad, blanka med grova nerver och med mintsmak. Färska blad ger must åt soppan och såsen, sting åt salladen och klassisk smak åt lammet. Strö på fruktsallad, koka gelé, stoppa en kvist i vinägerflaskan
Jordgubbsmynta, Mentha arvensis ’Strawberry’
Bladen har utpräglad jordgubbs- och mintsmak. De passar väl i rätter där man vill förstärka smaken som t.ex. i vanilj- och jordgubbsglass. Goda också i andra desserter och i bakverk. De söta bladen passar också väl i drinkar och te. Passar till drinkar, te, desserter, fruktsallad och bakverk.
Krusbladig mynta, Mentha spicata ’Crispa’
Härdig perenn. Höjd: 30-60 cm. Passar utmärkt till kött, fågel, grönsaker, te och efterrätter. Gör kryddbuketter.
Marockomynta, Mentha x vilosa ’Moroccan’
Ett måste till Mojito från Kuba med bl.a. vit rom och lime. I marockansk mat från het, värmande färsgryta och lammspett till svalkande lemonad. I yoghurt med en nypa salt, på glass och fruktsallad.
Pepparmynta, Mentha x piperita
Innehåller mentol som är bra vid inflammationer, kramper, dålig mage etc. Används både färsk och torkad till lammrätter, sås, gelé och te, gärna ihop med citronmeliss. Skördas i solsken.
Olivört
Olivört, Santolina virens ’Olivia’
Olivörten har en intensiv smak av oliv. Passar bra i inläggningar och som dekoration i sallader.
Persilja
Krusbladig Persilja, Petroselinum crispum
Så otroligt nyttig – och ändå så väldigt god. Urgammal medicinal- och vidskepelseväxt, nu på hedersplats i köket. Hacka bladen, rör dem i eller strö dem över allt utom desserter. Hela blad till dekoration, stjälkarna kan kokas med i buljong och andra varma rätter. Passar till sallader, grönsaksrätter och äggrätter.
Slätbladig Persilja, Petroselinum crispum Foliosum-Gruppen kolla!
God, nyttig, användbar i köket till allt utom desserter. Har mild, pikant smak och härlig arom som gör Tabboulisallad rättvisa. Använd hackade blad i såväl asiatisk som svensk mat. Suverän i kalla rätter och som dekoration. Frys in hackade blad.
Rosmarin
Rosmarin, Rosmarinus officinalis
Välkänd krydda från antikens dagar, som ger lamm, pasta och tomat klassisk smak och gör att fet mat känns modernt lätt. Förvandlar vardagsmat till festrätt. Torkade blad används till te, mortlas till mat. Stick ner en kvist i vitvinsflaskan, låt stå ett tag, drick sedan och må bra.
Sommarkyndel
Sommarkyndel, Satureja hortensis
God, lite pepprig smak av timjan och mynta och därför ett måste till alla slags kål, bönor och linser. God i sallad och korv, mildrar viltsmaken i skogsfågel och höjer den i grönsaker. Läggs i rätten strax innan den är klar. Ingår i Herbes de Provence som är en kryddblandning från Provence i södra Frankrike. Blandningen innehåller även basilika, fänkålsfrö, lavendel, mejram, rosmarin, salvia och timjan.
Salvia
Ananassalvia, Salvia elegans ’Scarlet Pineapple’
Spännande växt med ljusa blad och rosa eller rubinröda blommor där allt smakar ananas och allt kan ätas. Färska blad är gott till mat- och fruktsallad, andra desserter och drinkar. Torkade blad används till te och potpurri. Blommorna är dekorativa till pynt i sallad och för smaksättning i vispad grädde.
Ananassalvia, Salvia elegans ’Pino’
Växt med ljusa blad. Rosa-rubinröda blommor. Allt med doft och smak av ananas. Färska blad till mat och fruktsallader och drinkar.
Honungsmelonsalvia, Salvia elegans ’Honey Mello’
Doft av honungsmelon. Använd späda blad till te och dessert.
Kryddsalvia, Salvia officinalis
Från medicinalväxt till en underbar krydda i köket. Smek den – njut. Ät den – du mår bättre. Drick den – du blir lugn. Till feta fläskrätter och Saltimbocca! I gåsen! Till färska och grillade tomater som blir supergoda. Kan skördas året om.
Tagetes
Liten tagetes syn kryddtagetes, Tagetes tenuifolia
De små, enkla blommorna smakar citron, bladen är fruktigt kryddiga. Smaksätt kakor och bakverk och dekorera tårtor. Låt dem flyta på sommarbålen och i drinkglaset, låt dem ge smak åt olja och vinägrett. Sommar!
Timjan
Timjan, Thymus vulgaris
Kockarnas favorit! Traditionsrätter blir trendiga, fläsk-, potatis- och grönsaksrätterna får en helt ny klang. Vardagens ärtsoppa och festens franska löksoppa får ett lyft. Krydda med lätt hand. Ingår ihop med persilja och lagerblad i Bouquet garni. Prova, njut!
Apelsintimjan, Thymus ’Fragantissimus’
Doft av apelsin och timjan. Används till fisk, sallader, linser och bönor.
Citrontimjan, Thymus x citriodorus
En söt hybrid, brokbladig och med rosa blommor. Bladen smakar citron, används där citron hör hemma som lax och annan fisk. Ugnsstekta tomathalvor med timjanblad, salt och olja är smältande gott. Används både färsk och torkad.
Citrontimjan, Thymus x citridorus ’Limone’
Lämplig för samplantering i urnor, balkonglådor samt friplanterad. Perenn. Solälskande, doftar friskt och gott. Används färsk eller torkad, vispad grädde och potpurri.
Övrigt
Balsambulbine, Bulbine frutescens
Afrikansk läkeväxt där man använder bladen mot sår, insektsbett och brännskador. Dekorativ lättskött med orange blommor.
Svampört, Rungia klossii
Används rå i sallader. Lättstekt, ger mild svampsmak. Växer snabbt och är järn- och C-vitaminrik.
Grekiskt Bergste, Sideritis syriaca ’Olymp’
Rogivande i te på kvällen. Frisk och kryddig. Innehåller eteriska oljor och antioxidanter. Antiinflammatorisk.
Glasört, Salicornia europaea
Tjocka köttiga blad. Lätt salt smak. Används rå eller lätt kokt till fisk. Kallas även sjökorall.
Källa: Blomsterfrämjandet