På grund av allt fuktigare klimat, med större svängningar mellan höga och låga temperaturer, ökar problem med mögel på vindar och i krypgrunder.
GT Bygg i Degerfors har satsat på utbildning och utrustning för att kunna sanera och förebygga problem.
– Man märker en ökad efterfrågan på den här typen av tjänster över hela landet. Vi ser det som ett bra komplement till våra övriga tjänster, säger Rikard Eriksson.
GT Bygg, som grundades för över 40 år sedan, jobbar med byggnadskonstruktioner, men också med olika typer av grävjobb och dränering. Nu har man alltså en tredje verksamhet i firman.
– Vi jobbar med ett koncept från Trygghetsvakten där man först sanerar och sedan ser till att vinden eller krypgrunden får bra ventilation. Man skapar också anpassad temperering av luften för att jämna ut de temperaturskillnader som annars ger kondensfukt, säger han.
Att problemen ökat de senaste åren beror dels på klimatförändringarna, men även på att man ändrar förutsättningarna i sina hus.
– Man kanske sätter in täta fönster eller slänger ut den gamla oljepannan. Då blir det en annan ventilation vilket huset kan inte är byggt för, säger Rikard.
GT Bygg gör gratis hembesök för att undersöka drabbade utrymmen. Kunden får sedan en offert och kan ta ställning till om han eller hon vill ha hjälp.
– En sanering och installation av fläktsystem och elvärmeslinga kostar normalt mellan 20 000 och 40 000 kronor, men vi har inget köpkrav, säger Rikard, som ändå menar att det kan vara väl investerade pengar om man drabbats av svartmögel eller vitmögel.
– Om möglet får finnas kvar blir konstruktionen svagare och då kan man få ännu större problem med exempelvis hussvamp, säger han.
Den som själv vill undersöka sitt hus bör kolla vinden och krypgrunden någon gång per år. Man bör undersöka fuktkvoten i väggar och tak, och Rikard tipsar om att köpa en enkel mätare.
– Det finns billiga mätare att köpa. Fuktkvoten ska ligga under 17% om det ska vara bra. Har man en högre kvot kan det vara klokt att kontakta oss, säger han.
Text & bild Eva Wiklund