Dottern Mirah Lundqvist älskar att rida och ser fram emot att träna i skydd för blåst, regn och snö. Ridhuset är 8,27 meter på högsta punkt och stommen väger totalt ca 23 ton.

Pernilla satsar på drömmen om ett eget ridhus i Bjurbäcken

Redan som liten tjej hade Pernilla Lundqvist ett stort hästintresse och en egen ponny på mormors gård i Bjurbäcken.
Nu förverkligar hon drömmen om ett fullstort ridhus som ska gagna hela bygden.

Pernilla växte upp i Filipstad, men hade inte långt till mormor och morfar i Bjurbäcken. På Norrgården hade Pernillas ponny sällskap av morföräldrarnas kor.
– De var lantbrukare och hade både djur och jordbruk, säger Pernilla.
1988 tog Pernilla och hennes mamma över gården och sedan dess har hon bott kvar.
Idag får barnen Mirah och Fabian växa upp på gården som nu har tre olika stall.
Redan tidigt byggde Pernilla om den gamla ladugården till stall med sju boxplatser. Sedan har hon och maken Stefan Berg dessutom byggt ett helt nytt stall med sju nya boxplatser, sadelkammare och litet fikarum.
Och nu växer det stora ridhuset fram. Där blir det en ridbana på 22 x 60 meter, sex boxplatser och en sadelkammare.

Pernilla Lundqvist och maken Stefan Berg byggde ett nytt stall med sju boxar redan 2012. Nu satsar de stort på ett ridhus.

Pernilla har fött upp och tränat flera egna hästar. Nu växer ridhuset fram på gården.

– Planen är att hyra ut stallplatser och att också hyra ut plats i ridhuset, säger hon.
Pernilla, som själv tävlat i hoppning på medelsvår nivå under många år, vill också ta in välutbildade instruktörer som kan hålla kurser i både dressyr och hoppning.
– Jag tror att det kan finnas intresse för exempelvis helgkurser här i bygden, säger hon.
På gården finns fyra egna hästar, som hon själv fött upp och tränat. Hon har också några hästar inhyrda, och nu hoppas hon att de ska få sällskap av många fler.


– Intresset verkar verkligen finnas. Jag har fått en hel del förfrågningar redan, trots att ridhuset inte ens är klart ännu, säger Pernilla.
Det synliga arbetet med ridhuset har pågått sedan september, men egentligen har makarna jobbat med projektet i över ett år. Pappersarbetet har varit omfattande.
Med hjälp av kommunens näringslivsutvecklare, Börje Andersson, har de fått ett investeringsbidrag på 40 procent från länsstyrelsen.
– Vi gör själva en väldigt stor investering, men det är en jättefin möjlighet att också få hjälp via länsstyrelsen, säger hon.
Idag jobbar Pernilla som lokalvårdare i Filipstads kommun, men i framtiden hoppas hon att ridhuset ska ge chans till en ny form av försörjning.
Hon tänker sig också att starta turridning och kanske ponnyridning så småningom.
– Jag måste ju ta ett steg i taget, men längre fram tänker jag mig att det skulle vara populärt med islandshästar eller kallblodshästar. Vi har undersökt stigar och vägar här i närheten, och det finns en hel del möjligheter, säger hon.
Själva ridhuset byggs av PNP Stålhallar från Skara, men när det gäller markarbetet har man anlitat den lokala entreprenören Jordkullen.


– De har verkligen gjort ett fantastiskt jobb, och byggentreprenören är väldigt nöjd med just markarbetet, säger hon.
Nu ser både Pernilla och dottern fram emot att tjälen ska gå ur marken så att man kan lägga in det mjuka underlaget med fin sand och pinnflis. Innan dess ska också boxplatserna få gjutet golv och inredning.
– Det ska bli jätteroligt att få rida dressyr här inne och att hoppa, säger Mirah.
– Ja, vilken dröm att kunna träna oavsett väder, säger Pernilla med en längtansfull glimt i ögonen.

Text & foto: Eva Wiklund