Målet är att skapa objekt med tydlig och stark karaktär utan onödiga material och formtillägg. Objekten måste tilltala det estetiska sinnet utan att göra avkall på funktion, säger Mikael Axelsson.

Mikael från Karlskoga prisad designer på Ikea

Har du köpt köket Torhamn från Ikea? Eller det praktiska bordet Burvik? Du är i gott sällskap. Det inte så många tänker på är att både köket och bordet formgivits av Mikael Axelsson född och uppväxt i Karlskoga.

 

Mikael växte upp i Bråten. I de tidiga tonåren började han hjälpa till på pappa Lars-Åkes företag, Bröderna Axelssons plåtslageri. Här trivdes han och fick utlopp för sin skaparlusta. Mikael kunde sitta och skissa på olika saker och sedan var det bara att gå ut i verkstaden och bygga en modell.

– Jag tyckte om att bygga och konstruera saker. Jag gillade att arbeta i metall, att bocka och svetsa.

Det gav snabbare resultat än att arbeta med trä som skulle formas, limmas och som man fick vänta på innan man kunde gå vidare, säger Mikael.

 

Hemma i Karlskoga blev Mikael känd för att ha ett våldsamt stort terrarium som tog upp halva pojkrummet. Här hade han två 1,5 meter långa gröna iguaner, Fritz och Frida, hans tvillingbror visade sitt djurintresse genom att ha en papegoja och storebror hade en hund.
Efter grundskolan gick han naturprogrammet på gymnasiet i Karlskoga, fortsatte till Karlstads universitet där han studerade Innovation och design. Sedan följde praktik utomlands, bland annat på en desigstudio i Barcelona och ett halvår på Massey University, College of Creative Arts på Nya Zeeland, en skola som anses som en av de bästa designskolorna på södra halvklotet. Efter lite ledighet kom han sedan in på Beckmans i Stockholm som endast en av tolv sökande. Hans examensarbete på Beckmans var både unikt och spännande. Mikael är intresserad av miljö och miljöpåverkan och nu tog han fram tre lampor som kombinerades med både ny och gammal teknik. Bland annat studerade han kulturer som Amish och Shakers, kulturer som inte använder bränsle och el som den moderna världen. Resultatet blev tre lampor, Draglampan, Trycklampan och Tyngdlampan. Den första lyser genom att den dras upp och ner några gånger vilket räcker till runt 20 minuters lystid. Den andra lampan lyser med hjälp av att luft pumpas in i den och den tredje drivs av en tyngd som hissas upp och sedan sakta faller ner vilket driver en generator i lampan som alstrar el. Detta räcker till runt 20 minuters lystid. I samma veva fick Mikael tillsammans med två andra formgivare Ann Walls designstipendium som går till unga begåvade formgivare. Förutom en penningsumma fick trion även delta i en jubileumsutställning på Svenskt Tenn i Stockholm.
Mikaels lampor ställdes ut i fönstret mot Strandvägen. En som gick förbi och tittade var Marcus Engman, designchef på IKEA.
Han blev imponerad och erbjöd Mikael fem veckors praktik i Älmhult.

– Jag var lite skeptisk först och jag hade lite svårt att se att jag skulle jobba på Ikea, säger Mikael.

Idag ångrar han inte en sekund att han tackade ja. Praktiken förlängdes och idag arbetar han tillsammans med tolv fast anställda designers, tre praktikanter och fem projektanställda.
– Här har jag lärt mig mycket till exempel i mötet med olika leverantörer.
Arbetet har varit mycket roligt och väldigt mångsidigt, säger Mikael.

Alla i familjen Axelsson är kreativa och tycker om att pyssla tillsammans, Mikael och Sara här med döttrarna Fanny, Ebba och Olivia. Foto Desire Nyberg.

För 1,5 år sedan flyttade han till Älmhult tillsammans med sambon Sara och döttrarna Fanny, tretton år, Ebba, tolv år och Olivia, tre år. Sara arbetar på Ikea ”Hemma” och studerar till inredningsdesigner. De väntar även ett till barn vilken dag som helst nu. Hunden Doris och katten Linus ingår också i familjen.
På Ikea har han fått möjlighet att arbeta med produkter som påverkar miljön så lite som möjligt samtidigt som han ingår i flera projektgruppser med spännande upplägg.

 

Under temat ”kaffe” har Mikael och designern Nike Karlsson tagit fram en serie med bland annat espressomaskiner, glas, muggar och kaffeskopor.

Tillsammans med designern Nike Karlsson har han arbetat fram ett sortiment under temat ”kaffe”. De har arbetat tillsammans med en kaffespecialist för att få fram det bästa resultatet, bland annat genom att hitta den bästa tiden för kaffet att rinna igenom och ta åt sig den ultimata smaken. I serien finns bland annat espressomaskiner, glas, muggar och kaffeskopor. Några finns redan ute i Ikeavaruhusen medan andra lanseras senare. Att det blev en serie med kaffe-tema kanske beror på att Mikael själv är intresserad av just kaffe. Själv väljer han gärna fina etiopiska bönor med en lite lättare rostning som ger kaffet en rik och fruktig smak.

Något som Mikael också är stolt över är köksserien Torhamn, ett gediget kök i solid ask där Mikael använt hela askträet.
– Det blir mycket livligare än om man bara använder den blonda asken, menar Mikael.
Även det lilla bordet Burvik hör till Mikaels favoriter eller som det står i Ikea-katalogen:

”Ett sidobord som alltid finns där för dig. Lika fint i hela hemmet och lätt att lyfta så du kan möblera om när du får lust. Njut av varje ögonblick med alla dina favoritsaker nära till hands.”

I det senaste projektet ”Design Indaba” arbetar han sedan ett par år tillbaka tillsammans med tolv andra designers från sju olika afrikanska länder.
– Här har vi fått spåna fram allt från början och arbetat fram skisser och prototyper. Mycket blir en explosion av färger, säger Mikael.
Kollektionen presenteras år 2020 och den kommer att innehålla bland annat bord, stolar och bänkar. En del av borden och stolarna blir helt runda och tanken bakom formen är att man ska kunna sitta tillsammans och umgås runt bordet. I kollektionen finns också olika former av grytor, mattor och textilier.
Ikea har bara två varuhus på den afrikanska kontinenten, ett i Egypten och ett i Marocko och för närvarande finns inga planer på att expandera i Afrika.
Istället kan en möjlighet vara att sprida varorna genom att lägga ut till exempel den nu aktuella kollektionen som ritningar för nedladdning och sedan tillverka sakerna på plats.

Ett annat socialt projekt som Mikael är delaktig i är en satsning i Rumänien där tanken är att skapa sysselsättning för romer.

– Här finns många begåvade hantverkare i bland annat träsnideri och korgflätning.

Tillsammans har vi tagit fram ett antal handgjorda saker som skedar, skålar, korgar och lampor. Tanken är inte att det ska bli kommersiellt i någon större skala utan att det ska ses som mer hantverksmässigt och som en möjlighet att skapa jobb, berättar Mikael.
Även i Etiopien driver Ikea ett liknande projekt som riktar sig både till flyktingar i landet och inhemska deltagare och som är upplagt på ungefär samma sätt som projektet i Rumänien.

 

Björn Hallin. Foto: Ikea