Det är över två år sedan liften vid Dammshöjden senast transporterade skidsugna barn och vuxna uppför berget.
Under ett antal vinterveckor har nu några entusiaster jobbat dygnet runt för att gjuta liv i backen igen.
Det kostar tid, kraft och pengar att tillverka snö. Slalomklubbens nye ordförande Mats Berg beräknar att en säsong kostar runt 130 000 kronor. När vi besöker backen, en vecka före planerad säsongsstart, går de tre snökanonerna för fullt.
Anders Botström har jobbat morgonpasset och haft fullt upp med att knacka bort is och rikta in kanonerna. Mellan åtta och tio dygn tar det att tillverka snö för att få backen körklar – förutsatt att temperaturen är gynnsam.
– Man måste passa kanonerna hela tiden. Helst ska man ut och ta ett varv varje halvtimme. Blir det för kallt så kan de frysa efter bara en liten stund ifall de stannar, säger han.
För två år sedan hoppade nästan hela styrelsen för Filipstads slalomklubb av. Man hade haft tekniska problem med utrustning som gick sönder och ganska milda vintrar. Men hösten 2017 bestämde sig ett antal personer för att försöka sig på en nystart.
– Vi har fått jättefint stöd från Filipstads kommun som verkligen vill att vi ska få igång backen, säger Mats Berg.
Idag är man sex personer i styrelsen och om backen kommer igång som planerat har man också tankar på att starta skidskolan igen.
– Den var otroligt populär. Ett år hade vi tio föranmälda, men när skidskolan väl drog igång stod det 50 barn där. Vi löste det också så att alla fick vara med, skrattar Anders Botström.
Under backens glansdagar hade man även längdspår mellan Dammshöjden och Kalhyttan på 4-5 kilometer. Många vuxna passade på att lämna bilen och ungdomarna vid slalombacken och själva ta en tur i spåret. Blir det tillräckligt med snö kommer det att bli verklighet igen.
– Efter skidturen kunde man fika tillsammans med ungdomarna i caféet eller värmestugan, säger Mats.
I år är det Lotta Lloyd Gregard som driver Slalomcaféet. På sommaren driver hon Slusscaféet i Bjurbäcken och hon ser Slalomcaféet som ett perfekt komplement.
– Det känns jätteroligt. Vi kommer att ha allt från renklämmor och gulaschsoppa till varm korv och våfflor på menyn, säger Lotta, som också funderar på andra vinterarrangemang i caféet.
Skidstugan har fått en stor altan, vänd mot backen, och inomhus är det gemytligt med träbänkar och skinnfällar. Här finns också plats för den som vill äta egen matsäck.
Ella Olsson gjorde sina första slalomsvängar just vid Dammshöjden som liten. Nu ser hon fram emot nyöppningen.
På facebook har klubben en sida där man lägger ut lediga arbetspass. Hittills har ett 25-tal personer turats om att jobba. När backen kommer igång behöver man även folk som kan sköta liften på tisdags- och torsdagskvällar samt på helgerna.
– Vi är jätteglada för allt intresse som finns kring backen. Det vore ju väldigt tråkigt om en sådan här fin anläggning inte skulle vara igång, säger Mats, som drömmer om en fullpackad parkering och 300 personer i backen – som för ett par år sedan.
Tioåriga dottern Ella Olsson ser också fram emot nyöppningen:
– Det ska bli jättekul att få åka här igen. Jag har åkt i den här backen sedan jag var jätteliten, säger hon.
Text: Eva Wiklund
Foto: Lars Larsson och Slalomklubben