Vissa möbler tycks aldrig gå ur tiden. Att Stringhyllan är en sådan skulle nog många hålla med om. De som idag tillhör den äldre generationen inredde som unga sina hem med den och många yngre väljer fortfarande den praktiska och stilrena möbeln till sina vardagsrum. Men när och hur uppfanns den genialt konstruerade hylltypen?
Bonniers folkbibliotek utlyste 1949 i samarbete med Svenska slöjdföreningen och Sveriges Inrednings- och Möbelarkitekters Sammanslutning en tävling för att få fram en ny typ av bokhylla. Framförallt fyllde tävlingen en reklamfunktion för Bonniers förlagsverksamhet, men det var också den som fick formgivarparet Nils och Kajsa Strinning att sätta sig vid ritbordet; så såg den första Stringhyllan dagens ljus.
Redan tidigt blev Stringhyllan en försäljningssuccé. De allra första exemplaren tillverkades i blålackerad metalltråd och modellerna var av vägghängd typ med flyttbara hyllplan. Snart upptäckte man dock att det blev allt för olönsamt att lackera gavlarna, vilket man löste genom att istället börja plastbehandla dem. Gavlarna gick då att få i vitt, grått respektive svart utförande. Hyllplanen framställdes i flera olika träslag och med grå lackfärg.
Stringhyllan har en mycket praktisk funktion eftersom den kan kombineras på otaliga sätt. Det är en trolig förklaring till att den behållit sin popularitet så länge. Modellen har under sina många år i produktion utvecklats: redan på 1950-talet lanserades gavlar i plexiglas, förutom olika vägghängda varianter har även golvstående typer tagits fram, senare har skåp, tidsskiftshyllor och diverse andra funktioner tillkommit.
Nils & Kajsa Strinning, Stringhylla, nyare tillverkning. Värdering 2000 kr. Klubbslag 1950 kr.
Nils & Kajsa Strinning, Stringhylla modell ’Continental’. Värdering 8000 kr. Klubbslag 8600 kr.
Nils & Kajsa Strinning, Stringhylla, vägghängd modell. Värdering 1000 kr. Klubbslag 1600 kr.
Anna Englöf, Kulturvetare