I kanten av Närkeslätten, i Västernärke, ligger Berga Gård där det sedan 2003 värps ekologiska och kravmärkta ägg.
Gårdens frigående höns är de centrala producenterna som inte bara bidrar till trivsel, utan också till den goda Lyckliga hönans glass.
Gården föder också upp kravcertifierade lamm och på de omkringliggande fälten odlas det förutom foder till hönsen även senap, lin till linolja och kulturspannmål såsom ölandsvete.
I år provar man också att odla quinoa som ska finnas till försäljning i gårdens Äggbod.
Ekologiska höns kräver såklart ekologisk mat och 75% av fodret kommer från den egna gården. Handlar du ekologiska ägg i matvarubutikerna i Fjugesta eller äter en god middag på restaurang i Örebro så kanske det är Berga Gårds ekohöns som värpt äggen!
Gör ett besök på Berga Gårds Äggbod där det är självbetjäning av ägg, ostkakor och glass i stora lass, från tidig morgon till sen kväll.
av Nina Simonen