Stoppa tjuven i sommar

Goda grannar och lite extra försiktighet kan rädda sommaren. Att komma hem till krossade fönsterglas, hitta underkläderna utspridda över golvet och ett tomt smyckeskrin är rena mardrömmen.

Det finns flera saker som man bör tänka på innan bilen packas och semesterresan startar.
Det bästa sättet att stoppa tjuven är att skaffa ett ordentligt larm. Det gäller både villan och lägenheten. Larmet bör vara kopplat till en larmcentral så att väktare kan rycka ut när larmet går. De flesta tjuvar undviker att bryta sig in i hus med ett larm och därför är det viktigt att sätta upp skyltar som visar att huset eller lägenheten är larmad. Idag har bara drygt fyra procent av landets villor ett larm.

Grannsamverkan 2
Förutom ett bra larm är det viktigt att genomföra olika åtgärder för att göra det besvärligt för tjuven att ta sig in i bostaden. Grannar som är på alerten gör det svårt för tjuven men grannsamverkan kräver också lite arbete. Gräsmattan kanske behöver klippas för att det inte ska se tomt ut. Man kan hänga tvätt på grannens tvättvinda och postlådan ska tömmas. Tror tjuven att huset eller lägenheten är bebodd och att ägarna kan dyka upp när som helst väljer tjuven oftast ett annat hus.

En svag punkt på villan är ofta treglasfönstren. Tjuvarna kan enkelt plocka bort listerna som håller glasen på plats. Listerna sitter ofta fast med små nubb och är därför enkla att ta bort. Det händer ibland att tjuvarna plockar bort rutorna nattetid när ägarna ligger och sover. Har man sådana fönster och känner sig osäker går det att skruva in envägsskruvar i listerna och täta skruvhålen med silikon.
Om treglasfönstren är en av husets svaga punkter är en olåst entrédörr och altandörren värre ändå. Villaägaren kanske satsar en bra slant på en dyr och snygg ytterdörr som är säker. Ofta syns entrédörren från gatan och från grannhuset. Därför väljer tjuven att gå runt huset till altandörren. Den ligger kanske i skymundan och har en så enkel låskonstruktion att det bara är att peta in ett par skruvmejslar i dörrspringan för att komma in i huset. Saknar altandörren en låscylinder kan tjuven slå sönder rutan i dörren, lyfta låsknappen och dörren är öppen. En annan svaghet är låskarmen som kanske sitter så löst och sviktar när tjuven bänder på den så att dörren öppnas. Har man en altandörr utan låscylinder är det hög tid att sätta in en sådan. Ännu bättre är att komplettera låset med en säkerhetsspanjolett.

Den som vill skydda sin lägenhet har det enklare. Det bästa man kan göra är att sätta in en så kallad säkerhetsdörr. Ingen inbrottstjuv har lust att stå och bryta på en sådan när det finns gott om vanliga dörrar hos grannarna.

grannsamverkan

Checklista:

• Kolla om huset dörrar har godkända lås.

• Är alla fönster reglade?

• Märk alla värdeföremål med personnummer eller med en DNA-vätska, fotografera dem och förvara bilderna någon annanstans. Spar alla kvitton så det går att bevisa att det som stulits verkligen är ditt.

• Sätt fönsterlås på särskilt utsatta fönster. Tjuvarna vill inte krypa in genom sönderslagna rutor.

• Se till att ingen kan komma in källarvägen.

• Be grannarna att hålla koll.

• Låt några av barnens leksaker ligga kvar ute.

 

av Björn Hallin

 

Leave a Reply