Kanotkungen välkomnar sommarsäsongen

Själv kallar han sig inte kanotkungen, men det händer att andra kallar honom just det.
Sedan 1994 har Leif B Persson I Storfors ägnat varje säsong åt att förse turister och ortsbefolkning med kanot, skjuts och tips på turer i det vidsträckta sjösystemet.

Det som finns att veta om rastplatser, fina ställen för bad eller ostördhet eller bra ställen att campa, det vet Leif.
Han kan också berätta var man har störst chans att få se bäver, älg eller varg och var det nappar bäst.
– Jag delar gärna med mig av det jag vet. Jag älskar naturen och friluftslivet, säger Leif, som köpte sin första kanot som 14-åring.
– Det var en glasfiberkanot, och det var stort på den tiden, säger han.
Egentligen är Leif byggnadsarbetare, men arbetsskador och slumpen ledde honom fram till Badsta Camping som han idag driver tillsammans med familjen. Det är också på campingen som kanotcentralen finns.

Bjurbäcken slussar.

Sommartid är de flesta av de 25 kanoterna uthyrda, och det händer att han får använda sitt kontaktnät för att få tag på fler kanoter. Om man beställer långt i förväg kan man också hyra kajak. Många utländska gäster uppskattar paddelvattnen omkring Storfors, men de lokala kunderna är jämförelsevis få.
– Vi är kanske lite hemmablinda. Jag har haft folk här som varit helt lyriska över vår natur. Över det vilda och över att den är så lättillgänglig, säger Leif, som känner de allra flesta kobbar och skär i systemet.

Badsta camping kaffe över öppen eld.

 

 

 

 

 

 

– Vårt sjösystem är det finaste jag har paddlat i. Här finns variationen och det är lätt att hitta avskildhet, säger kanotkungen, som inte längre hinner paddla så mycket som han vill.
– Att få glida fram i en kanot, helt ljudlöst är bara så underbart. Det är som en drog, men det är också en otrolig kick när folk kommer tillbaka och är lyriska. Då har man hjälpt någon till en verklig upplevelse, säger han.

Antalet rastplatser med vindskydd och grillplatser  utökas och rustas nu succesivt längs den 65 kilometer långa leden.
Från Badsta Camping löper också flera vandringsleder. Härifrån kan man vandra till Lungsund, Bjurbäckens slussar, Silvergruvan i Nykroppa, Lårhöjdsstugan eller Lunnedet i Karlskoga. Man kan även få skjuts för att starta vandringen någon annanstans och gå tillbaka till Badsta Camping.

av Eva Wiklund

Leave a Reply