Yngve Ekström – mer än bara Lamino

De flesta känner till fåtöljen Lamino och karmstolen Arka. Om inte till namnet så till utseendet. Formgivaren bakom dem är Yngve Ekström och listan med möbelkändisar som han designat kan göras lång. På auktion dyker dessa upp titt som tätt och prisläget brukar vara ganska stabilt på andrahandsmarknaden även om det naturligtvis varierar med skicket.

 Yngve Ekström föddes i Småland 1913 och både hans far och bror var aktiva inom möbeltillverkningsindustrin. Efter faderns tidiga bortgång arbetade bröderna nära tillsammans och formgav flera produkter som de så småningom lyckades få uppmärksammade trots hård konkurrens från stora varuhus som IKEA. År 1945 grundade de det egna produktionsbolaget ESE-möbler som senare kom att byta namn till Swedese.
Karriären blev lång för Yngve Ekström. Genombrottet kom med Lamino 1956. Han var aktiv som formgivare in på 1970-talet och Swedese har överlevt honom. Där tillverkas hans möbler än idag. Under 1900-talet har Ekström även varit huvudformgivare för andra kända fabriker som bland annat Källemo och Stolab samt ritat möbler för Gemla.
Karaktäristiska drag hos Yngve Ekströms möbler är naturmaterial och rena linjer. Lamino och föregångaren Kurva finns i olika utföranden med böjträstomme i bok, ek och teak samt sits och rygg i sadelgjord, skinn eller textilklädsel. Andra möbler som är vanligt förekommande på auktionsmarknaden i dagsläget är serveringsvagnen Thea med sitt tidstypiska 50-talsformspråk, pallen Palle i massivt trä samt trädgårdsstolen Desirée som återupptogs i produktion under 2000-talet.

Yngve Ekström, trädgårdsstol Desirée. Värdering 1000 kr.
Klubbslag 625 kr.

 

Yngve Ekström, fåtölj Lamino med fotpall. Värdering 4000 kr.
Klubbslag 8200 kr.

 

 

 

 

Yngve Ekström, karmstol Arka. Värdering 2500 kr.
Klubbslag 2700 kr.

 

Anna Englöd. Kulturvetare

Leave a Reply