Ett kafé med smak av Saffran och Kardemumma

Sedan 1 december förra året drivs kafé Saffran och Kardemumma av Madelene Fredlund och Maria Pettersson. Båda har tidigare arbetat i handeln och hade, innan förvärvet av Saffran och Kardemumma, tittat efter någon form av kaféverksamhet att driva tillsammans. 

– Madde har alltid tyckt om att baka och jag tyckte att det skulla vara mysigt att ha ett kafé, säger Maria. Så när förfrågan kom om de ville ta över kaféverksamheten vid Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga tvekade de inte. Och då gick det fort, fortsätter Maria leende.
Läget vid Alfred Nobels Björkborn och alla företag inom det närbelägna industriområdet erbjuder stora möjligheter för Maria och Madelenes verksamhet. På lördagar ger museet dramatiserade guidningar med spännande personligheter från Alfred Nobels tid och vad passar då bättre än att starta eller avsluta med en skön fikastund hos Maria och Madelene.

Även om utbudet redan är stort och kaféet är öppet nästan alla dagar i veckan har Maria och Madelene idéer om att utöka verksamheten med motorkvällar (i skrivande stund har redan den första arrangerats), försäljning av picnickorgar och förhoppningar om en lekpark i området. Allteftersom nya förfrågningar kommer in utökas också sortimentet, såsom när ett lokalt företag önskade snittar till en invigning.


Istället för fast anställning och fasta arbetstider på ett varuhus är det nu alltså fika och mat till fester, dop och bröllop, konferenser och bussresenärer, frukostbufféer, kladdkakor till födelsedagar, frukostmackor och populära snittar som fyller de bådas dagar. Helg som vardag. Det innebär att respektive familjer får rycka in med ett par extra händer ibland. Vilket jag tänker att de gör med glädje, för vem skulle inte vilja tillbringa några timmar i det hemtrevliga kafeét i herrgårdsmiljö.

Men nu är det dags för Marie och Madelene att sätta igång med kvällens bestyr innan premiärbesökare till motorkvällen rattar in på grusplanen i tjusiga bilar och tuffa motorcyklar! Innan jag traskar hemåt tar jag en god kopp kaffe och en rulltårta med saffran i (såklart!) och njuter av solen och utsikten över herrgården och dess äppellund.

Öppettider (1 juni-31 augusti)
Tis-fre kl. 8.30-16.00. Lördagar kl. 10-16. Tors kvällsöppet med motorkväll 17-20. Söndagar kl. 10-16 

 

Text & foto: Nina Simonen

Leave a Reply