Tratt minskar risken för propp i ledningen

Blir det stopp i ledningen? Dåligt samvete för att du hällde ut skinkspadet i slasktratten?
Kristinehamns kommun satsar nu på att försöka minska mängden fett i ledningarna. Lösningen kan vara en fettratt som skruvas fast på en pet-flaska där fettet samlas upp.

Matfettet som blir över när man friterar, wokar eller steker ska inte hällas ut eller diskas ur i avloppet. Då är risken stor att det klibbar igen rören. Antingen kan det bli stopp i rören under diskbänken eller så bildas proppar ute i de större ledningsrören. Att få bort propparna kostar stora belopp och det kan ge genomslag på hyran eller avgifterna för vatten och avlopp.
Kristinehamns kommun satsar nu på att sprida upplysning om problemen och lösningen kan vara en speciell fett-tratt som tagits fram. Även andra kommuner satsar på samma sätt.
Det går ganska lätt att undvika problem med stopp i ledningarna. Det gäller bara att ändra rutinen en aning när du stekt, friterat eller till exempel använt fetaost i olja.

Några råd:
Torka ur kastrull/stekpanna med hushållspapper, släng sedan papperet i matavfallspåsen eller vanliga soppåsen. Alternativt kan du låta fettet stelna och sedan skrapa ner det i matavfallspåsen eller i vanliga soppåsen. Därefter kan du diska ur pannan.
Använd den kryddade oljan från olika inläggningar – av fetaost, torkade tomater, kronärtskockshjärtan med mera som salladsdressing istället för att kasta bort den!
Större mängder fett från fritering, marinader och liknande kan hällas i till exempel en gammal juiceförpackning med skruvkork eller en plastburk med plastlock. Förslut och lägg behållaren i vanliga soppåsen. Fettet brinner bra och blir då el och värme. Eller så använder an fett-tratten och häller allt i en petflaska.
Vad händer då i ledningarna om man slarvar. I avloppsledningen sjunker temperaturen vilket gör att fettet fastnar på insidan av rören och stelnar till stora cementliknande proppar. Större mängder fett som tar sig hela vägen till avloppsreningsverket riskerar att skapa obalans i reningsprocessen. Då blir inte vattnet så rent som det borde.
Matfett är allt från smöret man steker i till mat- och frityroljor av olika slag. Det kan också vara oljan i burken med tonfisk eller soltorkade tomater och det som blir över i långpannan efter en ugnsstekning, kort sagt, allt som är fett.
I Kristinehamn går det att hämta tratten gratis vid återvinningsstationen Strandmossen, Renhållningen, växeln på Uroxen eller hos kund- marknad VA. En broschyr följer med och finns på svenska, engelska och arabiska.

av Björn Hallin

Leave a Reply