Våren verkar ha återvänt när jag svänger in på gården hos Louise Frantzén alldeles i Svartå. Svartå är en bruksort strax utanför Degerfors där flera gamla byggnader från järnbrukets era och den vackra omgivande naturen kring sjöarna Lill-Björken och Stor-Björken ger den lilla tätorten ett pittoreskt och charmigt uttryck.
Louise bor i den gamla mjölnarbostaden Kvarngården som en gång i tiden tillhört Svartå herrgård ett stenkast bort. Till Kvarngården hör ett sädesmagasin och kvarnen som gårdens får numera har sin vinterbostad i.
Louise är trädgårdsmästare i Kumla kommun och har tidigare arbetat på bland annat Botaniska Trädgården i Göteborg och på Svartå herrgård. Det är intresset och yrket som driver Louise att förverkliga idéer och drömmar i den egna trädgården berättar hon.
Jag visas runt på den vackra sluttande tomten som ligger intill natursköna hagar och en fors där vatten från Lill-Björken passerar på sin väg söderut. På gräsmattan mellan det gamla sädesmagasinet och kvarnen, intill forsen, har Louise planer på att någon gång anlägga en form av uteplats.
Vi går vidare mot drivbänkarna med blivande perenner, sommarblommor och grönsaker. Louise berättar att hon aldrig förodlar inomhus utan alltid direkt i drivbänkarna som hon isolerat och lagt på vackra gamla fönster som skydd mot kyla.
I ett av husets hörn, i sin ”roshörna” med doftande klängrosor i gult och aprikosfärgat, har Louise och hennes man anlagt en sittplats med markplattor där de snart kan njuta av solen och förförande rosdofter. Och det är inte den enda platsen i trädgården där man kan njuta! Ovanför huset har paret byggt en fantastisk paviljong där man gärna slår sig ner i sängen som Louise placerat där och ser ut över trädgården, den glimmande sjön och värmande kvällssolen. Idag är det förstås inte så varmt men jag har inte svårt att föreställa mig många sköna vilopauser i den här paviljongen.
Louise planterar så att rabatterna ska hänga samman men säger att det inte alltid blir som man tänkt då man flyttar runt på växterna. Den dova färgskalan på de blommande vårblommorna avslöjar att Louise gillar varma och jordnära färger före sprakande färgprakt. Jag hittar inte en enda gul påsklilja i Louise trädgård, men det kan ju bero på de bedårande julrosorna och kungsängsliljorna i mörkt rödbrun nyans som fångar blicken där de stoltserar i ett par av perennrabatterna.
En sinnerstensmur utgör en vacker avdelning mellan trädgård och sittplats.
Förutom vackra perenner, varav de flesta fortfarande befinner sig i vinterdvala, finns flera träd som förmodligen bara hittas hos trädgårdsmästare och entusiaster. Ett äkta valnötsträd som verkar trivas i zon 4 och en himalayabjörk som får en helt vit stam är några exempel i Louises trädgård. Här finns en lysande vingad benved och ”Pepparkaksträdet” Katsura vars vackra höstlöv doftar kakor när trädet fäller dem på hösten. Att ha en vacker trädgård även på hösten är viktigt för Louise och hon menar också att ”man ska göra sin trädgård så att den kan ses inifrån”. Inred din trädgård såsom du inreder ditt hus. Träden, som är några år men ännu inte vuxit sig så stora, symboliserar Louises filosofi; det tar tid och det får ta tid att anlägga en trädgård.
En raritet som Louise har i sin trädgård är den blå vitsippan, Robinsoniana. Den tittar fram på några utvalda platser i perennrabatterna. De blekt gula vitsipporna blommar också för fullt och det slår mig vid första anblicken att trädgårdens tomma rabatter är fulla av sköna blomster redan nu och jag kan bara ana hur vacker Louises trädgård kommer att bli i takt med att solens strålar värmer.
Den bedårande gula vitsippan. Den rara blåa vitsippan Robinsoniana och kungsängsliljor.
En titt på den nyligen byggda pergolan som kommer att omges av piprankor, vildvin, guldhumle och honungsros avslutar min turné i Louises trädgård som med all sannolikhet kommer att se helt annorlunda ut om bara några veckor. Rabatterna kommer att prunka, pergolan lysa av guldhumlen, den soliga ”roshörnan” dofta av den vita japanska klängrosen och kanske ståtar där på gården ett växthus byggt av gamla vackra fönster med spröjs.
Louise tipsar!
• Så inte för tidigt inomhus (om du inte har växtbelysning) utan vänta till april när ljuset är starkare så får du kraftigare plantor. Innan man planterar ut plantorna (när det är frostfritt) härdar man dem först genom att ta ut dem om dagarna och ta in de på nätterna så länge det är kallt.
• Perenner som köps, helst på handelsträdgårdar och platsmarknader, kan delas till flera plantor. På så sätt fyller du ut dina rabatter ännu fortare.
Text & bild: Nina Simonen, samt privata bilder