Mia föll för Villa Ekeliden

Från och med 1 maj drivs kafét i den näst äldsta byggnaden i centrala Karlskoga, bergsmansgården Ekeliden, av Mia Larsson, inflyttad Karlskoging sedan 17 år och boende i Linnebäck strax utanför Karlskoga.

Mia är egenföretagaren som tidigare var anställd inom kriminalvården men när det rätta kafét blev till salu bytte hon yrkesbana. Med tidigare erfarenhet av restaurangbranschen som hon alltid har trivts i tog Mia chansen när en väninna tipsade om att en kaféverksamhet i Karlskoga var till salu. Mia betonar att det var viktigt att ta över just det rätta stället, det vill säga Villa Ekeliden som Mia nu döpt verksamheten till.
Annica Hekkala är anställd hos Mia och har också hon bakgrund inom restaurang- och kaféverksamheten.

Annica berättar entusiastiskt om föregående helg då en hel del marknadsbesökare även passade på att stanna till vid Villa Ekeliden (not. Lions traditionella Vårmarknad första lördagen i maj). Båda är överens om att man måste våga ta chansen och konstaterar ”Vad är det värsta som kan hända!”. Nu när klivet är taget är det bara att köra på menar Mia.

Det nya namnet Villa Ekeliden påminner om husets historia men antyder också att det är något mer än ett kafé. Här ska gästerna kunna äta och dricka gott i en trivsam miljö, i lugn och ro eller mitt i stoj och stim från stundande studentflak. På Villa Ekeliden har man också tänkt extra mycket på de yngsta gästerna. Efter avklarad fikastund kan barnen rita med kritor så att de vuxna får fika färdigt.

Mia blir den femte kaféägaren i husets långa historia räknar vi ut medan vi sitter och pratar om den stämningsfulla miljön som det gamla huset utstrålar. Huset Ekeliden har varit både klockarbostad och kommunalt bibliotek och gått till historien i Selma Lagerlöfs bok om Charlotte Löwensköld som den apotekslokal det var i slutet av 1800-talet. I huset finns idag också en yogastudio och en naprapat. Något för nästan alla sinnen med andra ord.

Mia har idéer om utökade menyer med glass och julbord, musik-quizer på kvällarna och frukostbufféer. Samarbeten med andra närliggande företag är också något som Mia funderar på men först måste hon landa i sin roll som ägare av Villa Ekeliden. Liksom många av företrädarna vill hon försöka bevara den hemtrevliga känslan med hjälp av inredningen i de båda lokalerna som verksamheten förfogar över. I det bortre rummet hänger Alfred (Nobel) och Selma (Lagerlöf) på väggen som för att slå vakt om det gemytliga och traditionella i den gamla bergsmansgården Ekeliden.
Om husets historia går att läsa på en tavla som finns i huset.

Öppettider: Mån, tis och tor 9-18, ons-fre 9-21 och lör 11-21.

 

Text & foto: Nina Simonen

Leave a Reply