Allt fler trädgårdsintresserade kommer till Gisselbacka

Svedrins Trädgård i Gisselbacka utanför Gullspång har de senaste åren blivit en mötesplats både för växtintresserade, men även för traktens befolkning som ofta kommer hit bara för en stunds avkoppling och en fika.

Handelsträdgården drivs idag av Kjell och Lena Svedrin. Den startades för 64 år sedan av Kjells föräldrar Harry och Bojan Svedrin. Inriktningen var då parti­odling av blommor och växter som såldes vidare, i början till lokala trädgårdar men under årens lopp utvidgades kundkretsen allt mer. För knappt åtta år sedan började man också sälja till privatpersoner. Att det blev så berodde på olyckliga omständigheter. Vintern 2010 var snörik och temperaturen växlade mellan tö och kallgrader. Det bar sig inte bättre än att den tunga snön fick ett par av växthusen att rasa in. Ganska snabbt byggdes nya växthus och det var då som idén väcktes om att satsa på en butik och försäljning även till privatpersoner.
Sedan dess har den privata delen utvecklats allt mer. Från början omfattade handelsträdgårdens område arton hektar. Idag är det tusen hektar med sju stora växthus och friland.

Långväga kunder
Idag kommer växtintresserade från Örebro, Fjugesta och Laxå tillsammans med kunder från Karlskoga och Kristinehamn och närområdet. Under sommarhalvåret är det många långväga besökare som har sommarstugor i närheten som tittar in och handlar.
Hit kommer också många trädgårdsföreningar och andra trädgårdsintresserade för att titta, få tips och lära sig mer om odling och växter.
Företaget går allt bättre och både kundunderlaget som sortimentet ökar.
– Ett område som blir allt större är träd och buskar och givetvis perenner. Är det något speciellt så tar vi hem efter kundens önskemål, säger Kerstin Dahlsberg som är ett välkänt ansikte i handelsträdgården.

En sak som är ganska ny är satsningen på inredning och trädgårdskonst. Under senaste året har intresset för att skaffa höns ökat och det gäller både om man bor med grannar ganska nära eller på mer avskilda ställen. Många arrenderar höns under den varma årstiden och lämnar tillbaka dem när det börjar bli för kallt utomhus.
– Det märks ganska mycket på att vi säljer allt fler tuppar som kunderna placerar ut i trädgårdarna, säger Kerstin.

Kerstin Dahlsberg visar ett apelsinträd. Citrusväxter har blivit mycket populärt.

Figuriner och änglar
Andra inredningssaker som det säljs mycket av är olika figuriner och änglar.
Trots att aprilvädret sträckte sig en bra bit in i maj har försäljningen gått bra hos Svedrins.
– Det kommer en jämn ström av besökare och är det lite sämre väder så vill kunderna köpa träd och buskar. De kan ju stå ett tag hemma på tomten innan de grävs ner när vädret blir bättre, säger Kerstin.
Handelsträdgården har också klarat sig bra från besök av den så kallade mördarsnigeln.
– De finns i trakten men här har vi inte sett till några, skrattar Kjell Svedrin
Han kan också glädja sig åt att butiksdelen i handelsträdgården går allt bättre med fler besökare som hittar hit. Grossistverksamheten ligger på en stadig nivå år från år. Bland kunderna finns både små och stora handelsträdgårdar och butiker. Intresset för att sälja växter har ökat och en hel del mindre kunder dyker upp som nyss har startat eller är på gång att starta en verksamhet.
– Det är viktigt att värna även om de små kunderna, säger Kjell. De kan ju bli stora en gång i tiden. Det måste man tänka på.

Tuppar som prydnad i trädgården har blivit populärt.

Såpvatten går lika bra
Hos Svedrins arbetar man mycket miljömedvetet och bekämpningsmedel som är mer eller mindre giftiga används i liten utsträckning.
– Vi använder inte värst mycket gift utan såpvatten fungerar precis lika bra för att få bort ohyra, säger Kerstin.
Hon har också ett eget tips på hur man gör sin egen gödning för trädgården. I en stor hink samlar hon ogräs, nässlor, gräs eller annat som är grönt.

En planteringskruka med båtform passar både i trädgården och som ett alternativ till den vanliga fyrkantiga lådan på kyrkogården.

– Det ska bli en tjock bädd och sedan häller jag på 20 liter vatten över och låter det stå ute i värmen några dagar så det får dra ur alla ämnen. Det ska se ut som svart te. Sedan spär man ut brygden tills det ser ut som champagne i färgen och vattnar med det och det är effektivt, tipsar Kerstin.

av Björn Hallin

Leave a Reply