Många hus, som torp och kolonistugor, står igenbommade under vinterhalvåret och öppnas först till våren. När man kommer in i ett äldre hus som stått ouppvärmt en längre tid så är det en speciell känsla. Man möts av rå luft och ganska instängd lukt. För egen del så blir jag i det läget inspirerad att genast vädra och göra allt i ordning inför sommaren. Såklart känns det alltid kul att även få inreda med nya auktionsfynd.
Möbler och andra husgeråd till sommarstället hittar man lätt på auktion året runt, men våren är en tid då auktionshusen har högsäsong. Det beror delvis på att många bestämmer sig för att rensa hemma och väljer att sälja de saker som de tröttnat på. Även loppisskyltarna börjar dyka upp längs vägkanterna så här års.
Av praktiska skäl så är inte alla möbler lämpliga att ha i ett hus som under vintern är ouppvärmt. Framförallt fanerade objekt är inte att rekommendera där temperatur och fukt varierar mycket under året. Blindträet sväller och torkar om vart annat vilket leder till att faneret spricker. Man kan med fördel istället köpa målade möbler i massivt trä. Även om träet i dessa naturligtvis också rör sig, precis som man ser att gamla skurgolv lever, så upplevs torrsprickorna ofta inte som skador.
Målade och ibland omålade möbler i massiv furu har varit den absolut mest vanliga inredningen i svenska hem under tidigare sekler. De fattigaste hemmen hade inte alltid råd med färg medan andra gärna målade sina byråer, soffor, stolar, skåp och bord så att de liknade ädla träslag. Mahognyimitation i röd färg var vanligt på 1800-talsmöbler liksom björkimitation på möbler från Karl Johan-tid. Även valnöt var ett träslag som blev populärt att härma från omkring 1800-talets mitt fram till sekelskiftet. På lite större gårdar kunde man ha dekorationsmålade skåp och av mönstren på dessa kan man ofta härleda dem till en viss region. 1700-talsmöbler förknippas ofta med ljusgrå originalfärg, men dessa förekom i många olika färger som svart, gult, blått och rött.
Många möbler har blivit ommålade flera gånger och ett tidsödande men spännande semesterprojekt är att skrapa bort senare färglager för att se om det går att finna originalfärg eller äldre målning under. Här ska man dock inte vara för ivrig, då senare färglager naturligtvis också kan ha ett kulturhistoriskt värde.
Ibland blir inte resultatet av framtagen originalfärg bra. Det kan till exempel finnas tråkiga lagningar som dolts av färglagren. Men trämöbler går alltid att måla om och det kan vara trevligt att välja en traditionell färg som linoljefärg eller äggoljetempera. Sådan går att köpa på byggnadsvårdsbutiker och där kan man också få svar på frågor om renovering av gamla hus.
Stol, gustavianskt provinsarbete, 17/1800-tal. Värdering 1000 kr. Klubbslag 475 kr.
Kaffeservis, ’Musselmalet’, Royal Copenhagen. Värdering 10 000 kr. Klubbslag 11 500 kr.
Byrå, provinsarbete, 1700-tal. Senare bemålad. Värdering 2000 kr. Klubbslag 2100 kr.
av Anna Englöd. Kulturvetare