Närkes färgkulörer visas på utställning

”Närke i traditionella kulörer” det är namnet på en utställning som har öppnats vid Ovolin Färg & Byggnadsvård utanför Örebro. Tanken är att både ge inspiration och kunskap om hur husens fasader målades förr i tiden och ge idéer på hur de kan målas i dag.

I den gamla kvarnen intill butiken har fyra fasader till hus byggts upp som visar exempel på hur det kunde se ut förr i tiden med slamfärgs- och linoljefärgsmålade ytor. Här finns också några exempel på ytor målade med äggoljetempera.
Kulisserna som byggts upp har exempel på olika typer av tak.

Äldst är en backstuga från slutet av 1700-talet som inte hade så mycket färgprakt utan byggdes med obehandlat virke som med tiden blev allt gråare. Mer färg visar en exempel på en bergsmansgård från 1840 med grästak. En Närkestuga från 1880 visas med enkupigt taktegel och yngst är ett sekelskifteshus med tvåkupigt taktegel.

 

 

Gemensamt för de fyra hustyperna är att de visar den traditionella färgsättningen både då och idag och vilken teknik som användes.
En färg som kan ses som traditionell för just Närke är en ljusröd färg, några nyanser ljusare än den vanliga traditionella Falu rödfärgen. Närke har också haft mycket gröna kulörer som även varit vanliga på andra håll i landet, bland annat i Skåne.
Utställningen kommer att vara permanent och hålls öppen till i höst med samma öppettider som butiken.

Text Björn Hallin. Foto: Ovolin

Leave a Reply