Sena klassiker

Många förknippar auktion med antikviteter eller möjligen retro-prylar från 1950-talet, men vi ska inte glömma att de möbler som formgavs på sena 1900-talet nu börjat dyka upp på andrahandsmarknaden.
Ofta har dessa haft höga nypris som de aldrig når upp till på auktion i dagsläget, men trendiga är många av dem fortfarande.

Svenskt 1980- och 1990-tal karaktäriserades av experimenterande med olika kombinationer av material samt utveckling av tekniker som uppfunnits tidigare samma århundrade. Under hela 1900–talet hade till exempel metall använts till möbler och det blev omkring 1950 möjligt att tillverka hållbara och praktiska föremål i plast. Nu tog man steget längre och arbetade mer kreativt med materialen och tillförde också andra, som till exempel betong och näver.

Mats Theselius är en av våra främsta samtida formgivare som slog igenom 1985 med ”Älgskinnsfåtöljen”. Stolen kan stå som modell för de fantasifulla materialkombinationer som karaktäriserar tidens formgivning. Fåtöljen har tillverkats av Källemo, liksom också hans populära ”Aluminium”. Den sistnämnda har precis som ”Älgskinnsfåtöljen” en stomme i metall men förekommer med olika ytbehandling. Dess sits och rygg är i flätat näver, flätat läder, skinn eller koskinn.

Ett annat välkänt namn som är intressant att nämna i sammanhanget är Jonas Bohlin. Mest känd är han för stolen ”Concrete” som har sits och rygg i armerad betong samt ben och armlän i järn. Även dessa stolar är producerade av Källemo och upplagan är numrerad. En billigare, onumrerad variant i stålrör och trä har också tillverkats.

Theselius och Bohlin är två toppnamn. Båda etablerade sig som formgivare på 1980-talet och de är verksamma än idag. Deras möbler har redan blivit klassiker på andrahandsmarknaden.

Mats Theselius, ”Älgskinnsfåtöljen”, Källemo. Värdering 60 000 kr. Klubbslag 60 000 kr.

Mats Theselius, fåtölj ”Aluminium”, Källemo. Värdering 20 000 kr. Klubbslag 20 000 kr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonas Bohlin, stol ”Concrete”, lackerat trä, Källemo. Värdering 4 000 kr. Klubbslag 2 700 kr.

 

av Anna Englöf Kulturvetare

Leave a Reply