Ny motor och skarpare design i uppdaterade Audi RS 3 Sportback

Fronten på Audi RS 3 Sportback domineras av stora luftintag och en grill i svart bikakedesign.

Audi RS 3 Sedan visades redan på bilsalongen i Paris i höstas. Nu är det dags för Audi RS 3 Sportback att premiärvisas på bilsalongen i Geneve den 7-19 mars. Toppversionen bjuder på världens starkaste femcylindriga motor som gör0 till 100 kilometer i timmen på 4,1 sekunder.

Motorn levererar 400 hk, 33 hk mer än föregångaren och är 26 kg lättare bland annat tack vare att vevhuset är i aluminium. Det maximala vridmomentet på 480 Nm är tillgängligt vid så låga varvtal som 1 700 v/min och hela vägen upp till 5 850 v/min. Dragkraften förstärks genom det speciella ljudet från den femcylindriga motorn som kommer från att tändningen alterneras mellan direkt intilliggande cylindrar och cylindrar med längre avstånd.
Audi valvelift system styr ventilernas öppningstider beroende på belastning och varvtal för att sänka bränsleförbrukningen vid låg och dellast, och samtidigt ge hög effekt vid fullast. Enligt den europeiska körcykeln (NEDC) förbrukar Audi RS 3 Sportback 8,3 liter per 100 km vilket motsvarar 189 gram CO2/ km.
Kraften från motorn går via en sjuväxlad S-tronic dubbelkopplingslåda till samtliga fyra hjul genom quattro permanent fyrhjulsdrift. Ju sportigare körning, desto snabbare och oftare går kraften till bakaxeln.
Med progressiv styrning, fyrlänkad bakaxel och en fast setup av chassiet, som sänkts med 25 mm jämfört med A3, ger Audi RS 3 Sportback bra stabilitet. Spårvidden fram är breddad med 20 mm jämfört med Audi A3 med motsvarande breddade hjulhus. Som standard är RS 3 Sportback utrustad med 19-tums hjul och 235/35 däck. Som alternativ erbjuds även keramiska bromsar fram.

Bikakedesign
Fronten domineras av stora luftintag, en grill i svart högglansig bikakedesign och quattro-logon i nederkant. Den nydesignade stötfångaren ger fronten ett bredare intryck. LED-strålkastarna är standard och som tillval erbjuds adaptiva Audi Matrix-strålkastare.
Siffrorna är svarta, visarna röda och skalan i vitt i instrumenttavlan. Förarinformatio-nen är centrerad med en ladd-trycksmätare, oljetemperaturmätare och varvtidtagare. Den helt digitala skärmen Audi virtual cockpit finns som tillval. I RS-versionen flyttar varvräknaren in i mitten och vid sidorna visas vridmoment, g ‑ kraft och däcktryck.

Finnappaläder
Audi RS 3 Sportback är utrustad med sportstolar i svart finnappaläder som standard. Som tillval finns de mer skålade RS sportstolarna med integrerade nackstöd. På båda varianterna har RS-emblemet integrerats i ryggstöden. Den specialdesignade lädersportratten har avplanad nederkant och reglage för att styra infotainmentsystemet. På mittkonsolen sitter det stora runda reglaget där ytan även kan användas som skrivplatta vid tillvalet MMI touch, så att föraren kan skriva in navigationsmål med pekfingret. För att göra det enkelt ingår även fritextsökning som automatiskt ger förslag på mål. Röststyrningen är utvecklad så att den förstår dagligt språk.

Google Maps
Audi RS 3 Sportback erbjuds med uppkoppling och ett stort utbud av infotainmenttjänster via Audi connect. Navigationen kan ske med Google Earth och Google Street View och föraren kan få information om bränslepriser, väder, rese- och trafikinformation. Appen Audi MMI connect gör det möjligt för användaren att överföra kalendern från sin smartphone till MMI-systemet. Föraren kan även skicka resmål från Google Maps och speciella mål till navigationssystemet samt streama musik från internet. Med Apple Car Play och Android Auto (ännu ej tillgängligt i Sverige) kan vissa appar speglas upp från mobilen till mittskärmen. Navigationssystemet inkluderar även en Wi-Fi hotspot som gör att passagerarna kan ansluta sina mobiltelefoner till internet mot en extra kostnad.

Bang & Olufsen
Andra tillval är Audi phone box med induktiv laddning, Bang & Olufsen Sound System med 705 watt samt ett stort utbud av förarassistanssystem. I långsamflytande trafik upp till 65 km/h kan kökörningsassistenten hjälpa bilen att hålla säkert avstånd till bilen framför och under en kort period även hjälpa till att hålla styrningen.
Försäljningen startar i april med mark-nadsintroduktion i augusti. Priserna är ännu ej fastställda för den svenska marknaden.

 

Leave a Reply