Återvunnet material och naturen slår igenom hos EM Möbler

Mycket färger, spännande sammetstyger och sängkläder i linne, fler pastellfärger som inte är skrikiga utan dova och mjuka i tonen. Lite unika, personliga och mer äkta och naturliga inredningsdetaljer. Så går trenden i årets möbler som nu börjar komma ut i butikerna. På EM Möbler i Degerfors märks den gladare, hemtrevligare och mer ombonade trenden.

Under några år har de svenska hemmen inretts med möbler i grått och ljusbrunt. Vita väggar, vita soffor och möbler som inte stuckit ut så mycket. Nu går vi mot färggladare och roligare tider. Nu ska vi livas upp med färg och mönster och samtidigt kommer en hel del gamla klassiker tillbaka. Dit hör till exempel de gamla barvagnarna som under flera år varit mer eller mindre borta men som nu dyker upp igen. Skinnmöbler kommer också tillbaka och här är det ofta chokladbrunt eller grått som gäller.
– Ull och skinn kommer starkt liksom fårskinnsfällar, säger Alexandra Blendulf på EM Möbler. Vi blir mer medvetna och vill tänka smart. Det ska vara hållbart och ska hålla länge.

EM Möbler i Degerfors har fyllt butiken med årets nyheter. Här ses i övre raden fr v Sven-Ingvar Källback, Pontus Jansson, Thomas Bratting, Robin Blendulf. Sittande fr v Alexandra Blendulf med Valter i famnen, Christina Carlsson och Nettan Dahlin.

Sammetstyger
Chesterfieldfåtöljer och soffor är också något som kommer tillbaka och en märkbar trend är sammetstyger med klara färger som ersätter de tidigare lite mer försiktiga grå och mörka sittmöblerna.

Förra året blev blått en populär färg och det slår igenom allt mer i år, liksom gula nyanser, lila och grönt. De lite mer djärva kan välja klarröda sammetstyger och just sammetstygerna kommer att ta en allt större plats i de svenska hemmen.
Naturmaterial och naturen blir allt mer märkbar och ett tecken på det är matbord i rustika träslag, gärna tillverkade av gammalt virke som letats upp i gamla ladugårdar eller på andra ställen som kan bjuda på träämnen med djupa ådringar och lite skavanker.

Färgglada tavlor
Vad gäller inredningsdetaljer var ananasen populär för något år sedan. Förra året var det kaktusar i alla dess former.
– Nu kommer tavlor stort, säger Sven-Ingvar Källback, butikschef på EM-butiken. Vi vill ha färg på väggarna och det finns en rad olika motiv som är populära, allt från djur som färgglada papegojor, hundar och zebror till mer abstrakta motiv.
Färgstarka kuddar, både enfärgade och med motiv från naturen börjar dyka upp och även här är det lite klarare pastellfärger som kommer, färger som går i en mer dov ton.
Marmor är också på väg tillbaka och här finns det allt från lite mindre sidobord till större bord med marmorskivor och underreden i metall.
På lampsidan kommer materialen guld, silver, koppar och mässing, kanske med en glödlampa i form av en bokstav.
Linnesängkläder anknyter till den mer jordnära trenden med fler naturmaterial.
– Det ser spännande ut och det är roligt med alla färger som kommer, till exempel gammalrosa eller gult som gör det hemtrevligt, avslutar Alexand­ra.

av Björn Hallin

 

Rustika bord, gärna med återvunnet material, kommer starkt i år.

 

 

Leave a Reply