Vilda julklappar hos Hygns

Fyllda julsäckar med skogens vilda delikatesser säljer Hygns Vilt i Visnums Kil.

Julsäckar fyllda med spännande delikatesser. Det bjuder Hygns Vilt i Visnums Kil söder om Kristinehamn på inför julen. Mitt ute i naturen ligger gården som drivs av familjen Höglund. Runt knuten betar ett stort antal hjortar i ett hundra hektar stort hägn. Här finns ett EU-godkänt viltslakteri, ett rökeri och en välfylld gårdsbutik. 

Gården arbetar med att förädla sådant som skogen producerar vilket främst betyder olika former av viltkött samt kryddor och tillbehör från naturen.

bild-hygn
Beroende på säsong finns hjort-, rådjur-, vildsvin och älg. Till jul erbjuder butiken rimmade skinkor, vilda prinskorvar med hjort- och fläskkött, Marias julkorv och rökt bog från vildsvin, hjort eller rådjur.  Här finns också en egentillverkad älgterrine och hjortleverpastej. Gården säljer också egentillverkad sötstark senap som är smaksatt med cognac. För den som vill köpa julklappar finns välfyllda jutesäckar som beställningsvara i flera olika prisklasser med godsaker som älgmedwurst, vilda prinskorvar, älgsalami. Den lite dyrare säcken innehåller också skivat rökt vildsvin, ost från mejeri Ostbiten i Vintrosa och i den mest välfyllda presentförpackningen bland salamikorvar och rökt viltkött finns också en tomat- och vaniljmarmelad från Karinstorp utanför Askersund. Marmeladen är smaksatt för att passa till osten. Den som är lite rådvill kan köpa gårdens presentkort och komplettera med Hygns kantarellchutney eller Älg & Co, en viltkokbok som ges ut av hotell Vita Älgen i Åmotfors vars ägare även driver ett bokförlag.
Hygns Vilt säljer mycket till olika företag men under de senaste åren har allt fler privatpersoner hittat till gården.

av Björn Hallin

Leave a Reply