Julöl med smak av havre

Ett julöl med en ton av havre bryggs på Västra Ämterviks Bryggeri.

Västra Ämterviks bryggeri i Västra Ämtervik utanför Sunne använder havregivor i alla sina öl. Det ger en unik smak med fyllighet, beska och som ger en len munkänsla. 

Förutom havren bryggs deras öl på malt, humle, jäst och vatten.
Havren kommer från anrika Stöpafors kvarn utanför Sunne, en gammal skrädmjölskvarn från början av 1900-talet. Där rostas havren i stora plåtkar över vedeldade ugnar. Havren går sedan genom en skruvliknande anordning in i kvarnen där gamla kvarnstenar från 1840-talet mal havren till mjöl. Kvar blir sedan själva skalen, som innehåller både rester av kärnan och stenmjöl. Det körs sedan till bryggeriet där det används som smakgivare.

vinter_ale_web
Bryggeriet startades av Kristian Thorén för drygt två år sedan. Han hoppade då av sitt jobb som studievägledare i Sunne för att satsa helhjärtat på ett eget bryggeri. Han hade då bryggt öl i mindre kvantiteter på fritiden men nu flyttade han in i nya lokaler och bryggde sin första sats. Det visade sig dock vara lite svårt att gå från den mindre hemmabryggningen till att brygga öl i större skala. Efter lite experimenterande hittade han den rätta lösningen och Fryken Havre Ale var född.

 

I sortimentet finns idag förutom Fryken Havre Ale även Fryken Havre IPA, Fryken Blond Ale och nu till jul Fryken Vinter Ale.
Bryggeriets kapacitet är ännu så länge ganska liten men allt eftersom efterfrågan stiger kommer den hantverksmässiga tillverkningen att öka så sakta.

Leave a Reply