Här är köttet huvudsaken

Adam Slottner I Sörgårdens gårdsbutik utanför Kristinehamn har bråda dagar före jul.

En bit högrev till en värmande vintergryta kanske? Eller en finfin oxfilé till en middag på tu man hand? Eller en fårfiol till julbordet för hela släkten?

I Sörgårdens gårdsbutik i byn Vike, cirka 1,5 mil söder om Kristinehamn utmed Vänerkanten, är köttet huvudsaken. Men här finns också gårdens ägg i mån av tillgång, liksom sylt, saft och kryddor, honung från granngården och lammskinn.
– Förhoppningsvis hinner vi få hem skinn, som varit på beredning, före jul, säger Adam.

bild-2

I drygt fem år har nu Adam och Jennie Slottner drivit sin verksamhet med butik och gårdsslakteri i Sörgården. Men det började dramatiskt.
– Slutbesikting av anläggningen var på en måndag, på torsdagen i samma vecka brann vårt bostadshus och dagen efter fick vi klart med alla tillstånd, berättar Adam. Familjen, förutom Adam, fru Jennie och de fyra barnen, fick ett tillfälligt boende i närheten och butiken och slakteriet kunde dras igång.

Slakteri, kylrum, styck och butik finns i ena änden av en byggnad som i övrigt är ligghallar för nöt och får. Anläggningen är numera också Kravgodkänd. En hel del legoslakt utförs och så här på hösten är det bråda tider när lammslakten är på gång.

I butiken säljs nöt-, gris- och lammkött, allt hängmörat – från gården eller från närområdet. Egen korv görs också, färska specialvarianter av bratwurst-, lancashire- och salsiccatyp. Men här finns också ägg från gården, sylt, kryddor, ost, mjöl, saft och kryddor efter säsong och mån av tillgång.
– Men vill man ha en fårfiol eller en skinka måste man beställa, säger Adam, slår in några fläskkotletter och väger upp köttfärs till en kund, medan snöflingorna sakta faller utanför fönstren.
Det är intensiva dagar fram till jul och nyår, men sedan är det stängt en månad. Inte för att ägarna då får lata sig – utan då är det storstädning och allmän uppfräschning av lokalerna inför ett nytt verksamhetsår som väntar.

Leave a Reply