Ilona och Walter öppnar vinterkiosk igen

Redan för två år sedan smög Ilona och Walter igång en vinteraktivitet vid huset i Färnbotten, Bjurtjärn. Nu är det dags igen.

Makarna flyttade från Tyskland till Storfors för några år sedan, och många känner igen dem som medeltidsentusister med företaget Lancelot från olika marknader. Sommaren 2016 byggde de en medeltida lekplats vid sitt hus och verksamheten blev så populär att de ska öppna på ett annat ställe i kommunen nästa sommar.
– Vi behöver större yta. Nästa sommar ska det bli riktigt bra i samarbete med en förening, säger Walter.
Men även vintertid vill de locka folk att bege sig ut i naturen. Vid stranden finns en värmstuga där de gräddar medeltida bröd och pizza i vedeldad ugn och på isen brukar de ploga en bana.
– Folk gillar att åka på utflykt hit, dricka varm choklad, grilla korv vid elden och vara ute på isen, säger Ilona.

godel-varmsteuga

I år öppnar de sin ”vinter-kiosk” på helgerna i januari och februari. Där finns det varm dryck och mat att köpa och sparkar att låna.
– Vi vill bjuda på lite vinterglädje här i Färnbotten. Man kan göra vad man vill, allt från att pimpla till att åka skidor, skridskor eller ta en promenad över isen, säger Walter.
Från klockan 14.00 och så länge det finns folk kvar har de öppet på lördagar och söndagar med premiär den 7 januari.
Det kan också hända att de upprepar det populära vinterdiskot på isen.
Man hittar till Färnbotten genom att svänga höger vid Bjurtjärns kyrka och  sedan följa grusvägen cirka fem kilometer ut på udden.

av Eva Wiklund

Leave a Reply